Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С нов боен ледоразбивач Русия се готви за господство в Арктика (ВИДЕО)

12 юли 2024, 07:30 часа • 2479 прочитания

Новият боен ледоразбивач на Русия (ледоразбивач-патрулен кораб), известен като проект 23550 "Иван Папанин", започна заводски морски изпитания, отбелязвайки засиления стратегически фокус на Русия върху Арктика на фона на зараждащата се нова Студена война, пише Asia Times. 

По-рано The War Zone съобщи, че ледоразбивачът е проектиран не само да се движи през лед, но също така е въоръжен и има потенциал да бъде оборудван с крилати ракети.

Корабът, построен в Адмиралтейските корабостроителници в Санкт Петербург, първоначално беше планиран за въвеждане в експлоатация през 2023 г., но планът закъсня поради продължаващата война в Украйна, се казва в доклада на The War Zone. Още: Във Владивосток се запали ледоразбивачът "Екатерина Велика", има загинал (СНИМКИ)

Въоръжението на "Иван Папанин" включва 76-милиметрово оръдие АК-176МА и може да бъде оборудван с контейнерни пускови установки за крилати ракети "Куб" и "Калибър", което значително ще подобри бойните му възможности.

Притеснително увеличаващ се флот

Русия разполага с нарастващ флот от около 40 ледоразбивача и кораби, годни за лед, включително уникалния клас Project 23550, специално проектиран за бой и пробив на лед с дебелина до 5,5 фута (170 см). 

Въвеждането от Русия на "Иван Папанин" в ледоразбивачния ѝ флот отразява нейните по-обширни арктически интереси и военна стратегия, водени основно от многостранни, икономически и свързани със сигурността проблеми. Още: В Русия успяха да подпалят ледоразбивач (ВИДЕО)

В статия от март 2020 г. Хедър Конли и други автори от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) споменават, че военното присъствие на Русия в Арктика се стреми да подобри вътрешната сигурност, действайки като предна линия на защита срещу чуждестранно нахлуване, осигуряване на икономическото бъдеще на Русия и създаване на плацдарм за проекция на мощ в Северния Атлантик, пише още Asia Times.

Конли и други казват, че Северният морски път (СМП) с дължина 5600 километра, простиращ се от Беринговия проток до Карско море, се разглежда от Русия като стратегически важен вътрешен воден път. За разлика от Руската федерация, повечето членове на международната общност гледат на СМП като на международен проход: Когато Адът замръзне: заради Путин Русия изпуска да стане силен икономически фактор (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес