Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С бутилка и с чадър по главата: Атаки срещу нидерландски политик-путинист (ВИДЕО)

21 ноември 2023, 06:58 часа • 4838 прочитания

Лидерът на крайнодясна нидерландска популистка партия беше атакуван и ударен в главата с бирена бутилка в бар само два дни преди парламентарните избори в Нидерландия. Крайно интересно е, че политикът беше атакуван преди само три седмици почти по същия начин, но с чадър - и жестоко ударен в главата.

Става въпрос за водача на партия "Форум за демокрация" Тиери Боде. След снощната атака той е откаран в болница в град Грьонинген, след като беше атакуван по време на политическо събитие. 40-годишният Боде е бил приет за лечение от травматолог, след като бил ударен по главата и в близост до окото с бирена бутилка. Пострадал е и охранител. "Изглежда че всичко ще бъде наред", добавиха от партията на Боде в Twitter.

Говорител на полицията каза, че човек е бил арестуван по подозрение в извършване на атаката. Мотивите все още се разследват, информира БТА.

Още: Путинизмът 2 в 1: комунизъм и нацизъм

Иначе атаката с чадъра стана факт в Белгия, в град Гент, на събитие в местния университет. Нападателят крещеше: "Не на фашизма, не на Путинизма".

Политическо битие

"Форум за демокрация" изскочи на преден план на провинциалните избори през 2019 г., след като ги спечели с повече от 1 милион гласа, посочва АП. Оттогава партията е разтърсвана от вътрешно недоволство, но въпреки това контролира 5 места в 150-местната долна камара на нидерландския парламент. Според проучване на общественото мнение, публикувано снощир, "Форум за демокрация" ще спечели между 3 и 5 места на предстоящите избори.

Самият Боде е считан за върл привърженик на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. През пролетта на тази година нидерландското журналистическо разследващо тв предаване Zembla разкри как Боде си комуникира с Владимир Корнилов - приближен до Путин, като самият Боде го казва в чат комуникацията им в WhatsApp. Това е станало през 2016 година, когато партията на Боде инциира необвързващ юридически референдум срещу споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, а в чат разговор с Хенк Отен, бивш секретар на партията му, Боде коментира, че иска да спре да работи като телевизионен водещ в телевизия Powned и че "може би Корнилов ще плати повече", пише Politico. Нидерландският политик определи комуникацията като шега.

Боде блесна и като върл противник на антиковид мерките, като обяви пандемията за "големия рестарт" с цел идване на власт на "дълбоката държава" - точно както редица крайни политици по цял свят. Разкритията на Zembla показаха, че той е искал да опита и да извади Нидерландия от НАТО.

Още: Новото крайнодясно набира сила в Холандия

Изпълняващият длъжността министър-председател на Нидерландия Марк Рюте заяви в своя публикация в Twitter, че е "напълно неприемливо Тиери Боде да бъде нападнат отново. Казвал съм го и преди и сега го повтарям категорично: Не докосвайте политици", добави той. Рюте каза още, че се е свързал с Боде, за да му пожелае бързо възстановяване.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес