Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръководителят на МААЕ: Напрегната е ситуацията с атомните централи в Запорожие и Курск

06 септември 2024, 20:19 часа • 3279 прочитания

"МААЕ прави всичко възможно, за да гарантира ядрената безопасност на централите, които са застрашени от конфликта в региона", заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в руския град Калининград след среща с ръководителя на руския ядрен холдинг „Росатом“ Алексей Лихачов. Новината предаде БТА, позовавайки се на информация на ДПА.

Двамата са обсъдили ситуацията с атомните централи в Запорожие и Курск. „Ситуацията остава изключително напрегната, изключително трудна“, заяви Гроси пред представители на медиите в Калининград. ОЩЕ: Шефът на МААЕ обеща на Зеленски помощ за купуването на ядрено оборудване от България

"Росатом" изглежда иска експерти на МААЕ в Курск

Лихачов от своя страна смята, че експерти на МААЕ могат да бъдат изпратени да контролират ситуацията в Курската атомна електроцентрала, както са били пратени и в Запорожската атомна електроцентрала, в случай на ескалация.

"Разговорите по този въпрос ще продължат, каза Лихачов. „Важно е да се разбере техническият аспект - дори атака с дрон може да доведе до непоправими последици“, предупреди той.

Атомните централи на територията на войната

Русия многократно обвинява украинските войски, че са атакували атомната електроцентрала, откакто навлязоха в Курската област на 6 август. Централата в руската област сега работи нормално.Ситуацията около украинската атомна електроцентрала в Запорожка област се смята за още по-сложна. Украинските и руските войски многократно се обвиняват взаимно за обстрела на съоръженията, а наскоро там имаше пожар в охладителна кула. Шестте реактора на централата в Енергодар пък не работят. ОЩЕ: Събарят охладителната кула на АЕЦ "Запорожие" ще бъде разрушена

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес