Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците: "На фланговете е стабилно тежко" - тежки за гледане ВИДЕА от боевете в Бахмут

18 май 2023, 09:23 часа • 7363 прочитания

Впечатлението, че украинската армия продължава да настъпва по фланговете при град Бахмут и да поставя под сериозно напрежение руснаците, които се борят да завземат последните останали под украински контрол територии в Бахмут, се засилва.

(КАРТА) Още вчера, 17 май, руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин коментира така ситуацията на фланговете, по-специално при Клещеевка (7 километра южно от Бахмут): Напълнихте гащите, осрахте се, визирайки редовната руска армия и как тя заемала "по-добри позиции за отбрана". "На фланговете е стабилно тежко" - това признава в своя дневен обзор популярният руски телеграм канал "Рибар", който е свързван с финансиране от Пригожин. Руският пропагандист Семьон Пегов пък говори за нова неуспешна руска атака към Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), като това е второ такова поредно съобщение и то кореспондира с казаното в сутрешната сводка на украинския генщаб. С други думи, руснаците губят позиции.

(КАРТА) Всъщност, по украински данни при Клещеевка руснаците вече са изтикани към последната позиция на по-висок терен. Показателно е, че украинският телеграм канал "Бахмутски демон", който е списван от украински военни на терен, коментира, че напредъкът за вчера е повече от 500 метра и добавя в ново съобщение, че "напредъкът продължава". Официално, за още 500 метра украински напредък съобщи говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати.

(КАРТА) В самия Бахмут особена промяна няма – руснаците атакуват последните украински позиции. Те са в посока Хромово и Ивановско, а според Пригожин само 1,46 кв. километра от самия Бахмут не са под руски контрол. Боевете са особено жестоки както в самия град, така и по фланговете, като излизат постоянно ВИДЕА, които обаче биват цензурирани – може да се гледат в Twitter, ако имате профил там и нямате възрастово ограничение:

1. ТУК - украински войник застрелва руски войник от близко разстояние.

2. ТУК - украинска атака, при която е ранен един от украинските войници.

3. ТУК – отново близък бой, с кадри как бива ранен украински войник, от чиято телесна камера е заснето цялото действие.

Интересен момент в събитията от вчера е, че говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк де факто призова обществото да не храни илюзии за украинска контраофанзива, която да премине през река Днепър. На този фон обаче за 17 май украинците отчитат рекорден брой унищожени руски артилерийски установки - 32!

Междувременно, Евгений Пригожин коментира, че действително наскоро високопоставен руски държавник е говорил с него и го е обвинил, че действа само за себе си, с мисъл за политическа изгода. Изглежда има натиск от т.нар. силоваци в Русия срещу Пригожин, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). От ISW са посочили цял букет от публикации в различни руски телеграм канали по темата – включително твърдения, че Пригожин губи подкрепата на хора като председателя на Думата Вячеслав Володин и заместника на политическия кабинет на Путин Сергей Кириенко. Засега обаче този натиск Пригожин да се смири е неуспешен, смятат от ISW.

ОЩЕ: Ендшпилът в Бахмут изглежда идва скоро (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес