Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците хем искат война, хем чакат мир. Анализ: Покровск не е загубен (ОБЗОР - ВИДЕО)

02 септември 2024, 09:45 часа • 4850 прочитания

Малко под половината от руснаците категорично подкрепят войната в Украйна, като процентът се движи около 43-44% през лятото на 2024 година, а още около 30-35% по-скоро я подкрепят.

На този фон, отново около половината руснаци се надяват скоро да започнат или със сигурност да започнат мирни преговори, докато 11% не могат да отговорят – т.е. около 40% смятат, че войната ще продължи. А тези, които отговарят, че ще има мирни преговори в близко бъдеще, посочват като основна причина за това мнение големите жертви, дадени във войната. Същевременно 57% не очакват втора официална вълна на мобилизация, а 60% не виждат нужда от такова нещо – това е спад с по 8-9% спрямо февруари, 2024 година. И за капак – едва малко над 50% от руснаците внимателно следят украинската инвазия в Курска област и само 11% считат, че това се е случило защото режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин не се е подготвил добре за такъв вариант. Това са основните акценти в социологическо проучване на една от най-известните руски агенции "Левада".

Дори любителски анкети сред руснаците показват, че руснаците добре виждат как неща изобщо не са розови, но общественото мнение не се трансформира в гняв, който да спре действията на Путин – напротив. И това, въпреки че има мнения тип как така се случи Курск, като сме втората армия в света и как така изобщо избухна война с Украйна – в противовес обаче си вървят и позиции тип трябва да ги разстреляме всички, с децата, за да нямало нови хитлеристи, по адрес на украинците:

Русия губи приятел

Вчера, 31 август, арменският премиер Никол Пашинян обяви замразяване на арменското членство на всички нива в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) – това е наследникът на СССР. Причината е отдавна ясна – Русия не направи нищо, за да спре Азербайджан и да помогне на Армения в конфликта за Нагорни Карабах: Пашинян обвини Путин и Лукашенко в опит да унищожат Армения

Пашинян уточни, че в бъдеще може да има промяна на решението и че сегашното решение може да не контрастира с всички обществени настроения в Армения, но Ереван няма да се откаже от него.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на бойните действия в Украйна (не се включват събитията в Курска област) остава изключително висока – 182 бойни сблъсъка на 1 септември, което все пак е спад от 17 на дневна база съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб.

Най-горещо си остава Покровското направление – цели 63 руски пехотни атаки. Там сякаш за момента основният руски фокус е към Селидово – вече има данни за украински подкрепления и видеокадри от съпротива при Михайловка, която е североизточно предградие на Селидово:

Именно по отношение на Михайловка и село Мариновка украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец посочва, че руснаците вече срещат сериозни затруднения и това значи, че не могат да атакуват директно Селидово. Той е категоричен – скоро на руското командване ще му се наложи да постави приоритет – или съсредоточаване върху Селидово, или настъпление от село Галициновка към Красногоровка в Кураховското направление, за да не остава никакъв отворен фланг. Докато Селидово не падне, ще има сериозен риск за руската армия, ако тръгне към Покровск, заради опасността от флангова атака: "чист хазарт без подсигуряване" – това повтаря Машовец, който е подкрепен и от друг украински анализатор в лицето на Олександър Коваленко. Машовец казва и друго – че е очевидно, че руснаците вече не напредват в Покровското направление, а консолидират завзети позиции: "През последните няколко дни руското настъпление се ограничава до разширяване на "зоната за контрол" в Новогродовка с няколкостотин метра и настъпление от село Веселе до село Гродовка с 250 метра". Украинският експерт смята, че сега ВСУ опитват да се укрепят при Селидово и на позиции по протежението на реките Волча и Казени Торец – нещо, което той вече е казвал. За финал Машовец е категоричен – операция "Курск" оказва влияние по отношение на руските резерви и дори Селидово да падне, ще трябват още резерви за руската армия за успешна атака на Покровск, а Курск ангажира този руски ресурс все повече: Първи знак: Операция "Курск" влияе на Покровск, игра на военен шах от ВСУ (ОБЗОР – ВИДЕО)

Точно в рамките на анализа на Константин Машовец, второто най-горещо направление в Украйна пак е Кураховското – 25 руски пехотни атаки. Отново линията на боеве са районите на Красногоровка, Григоровка и Константиновка. Има опити за настъпление на руските войски в посока Курахово през Максимиляновка, но тук не се наблюдава значително напредване. Руската армия завършва "прочистването" на Константиновка и настъпва към Угледар – там има увеличение на руските бомбардировки с авиобомби, обобщава популярнит руски военно-пропаганден канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. За Покровското направление "Рибар" косвено потвърждава казното от Константин Машовец – руснаците са в източните покрайнини на Украинск, в част от Галициновка и Долиновка т.е. няма го вече този напредък село по село, има повече съпротива.

Що се отнася до Курска област, "Рибар" вижда най-голяма украинска активност източно от Суджа, към Болшое Солдатско, където украинците вече сринаха местния полицейски участък. В Глушковски район украинската армия прави всичко възможно да държи под обсада и без снабдяване руските части с бомбардировки по река Сейм, но още не атакува сухопътно откъм украинската граница, добавя телеграм каналът.

Още: "Заминаваме завинаги": Ужасът на войната приближава неумолимо Покровск

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес