Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО)

14 май 2024, 09:29 часа
Реклама

Руският напредък в Харковска област изглежда се забавя, но категорично руският натиск на този фронт не отслабва. Това сочат различни данни от последните 24 часа.

Официалната сводка на украинския щаб към 23:00 часа на 13 май сочи 13 отбити руски пехотни атаки в Харковска област и общо 148 бойни сблъсъка по целия фронт. Украинският генщаб обобщава – руските атаки в Харковска област са в три направления, две от които са насочени към град Вовчанск (Волчанск на руски), който се намира на около 6 километра южно от границата с Русия. Първото направление е откъм Нова Таволжанка, второто – откъм Шебекино. Третото направление, което украинският военен наблюдател Константин Машовец счита за спомагателно, е към село Липци, намиращо се по-на запад от Волчанск. За вчерашния ден руските загуби са 164 души и 25 единици военна техника, твърди украинският генщаб. Под загуби вероятно се разбира убити и тежко ранени – за цялото вчерашно денонощие на фронта в Украйна руските жертви (убити, ранени така, че да не могат да се върнат на фронта и изчезнали по време на операция) са 1400 души съгласно украинските данни. Руското военно министерство посочва, че украинските жертви са 1455 души – колко обаче достоверна е информацията от руска страна е отдавна ясно, исторически пример: Шойгу изби цялата украинска армия: ВИДЕА, доказващи противното

(КАРТА) Със сигурност руски войници са влезли от север в покрайнините на Вовчанск – геолокализирани видеокадри показват акция на т.нар. руски доброволци с БТР в близост до месокомбината на града. Доброволците се бият на страната на Украйна – припомнете си какви са тези хора и кой ги води: Командирът на Руския доброволчески корпус обобщи какво е свършено в Белгородска област (ВИДЕО)

От северозапад вече има геолокализирани кадри, които показват руски войници в две украински села – Глубоко (КАРТА) и Огурцово (КАРТА). И в двата случая руските войници и руското знаме са в центъра на съответното населено място. Глубоко е важно за село Липци т.е. спомагателното направление – там по украински данни Лукянци е в руски ръце т.е. линията Глубоко – Лукянци реално е под руски контрол и сега въпросът е какво ще стане с Липци. Огурцово е в близост до Гатище – двете селца са едно до друго, като Гатище е отправна точка за атака от северозапад на Вовчанск. Руснаците се опитват да се укрепят в Гатище, посочва популярният украински телеграм канал Deep State. А Константин Машовец посочва за Вовчанск, че руснаците опитват да минат от запад, следвайки река Северски Донец и в мининаправленията Огурцово – Бугроватка и Гатище – Синелниково. "Очевидната цел е пресичане на пътя Старица – Волчанск в района на село Прилипка", смята украинският военен експерт, но и добавя, че това още не е станало, руснаците са в северните покрайнини на Бугроватка: Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

"Очевидно е, че темпото на руската операция в Харковска област се забавя – руският напредък за 13 май е по-малък от този на 12 май, загубите растат. Смятах, че руското командване на стратегическо и оперативно ниво ще подходи по-умно, отколкото стана. Да "изгори" в тактически боеве доста голяма част от подготвените сили на руската групировка "Север" (това са руските части, на първо място 44-ти корпус, която е основа на Ленинградското военно окръжие – малко над 50 000 войници формират "Север" и те са в Белгородска, Курска и Брянска област) – идеята е доста спорна", пише Машовец, който е о.з. полковник и е служил в украинския генщаб. Според него, съвсем скоро руснаците ще станат още по-активни в Купянското направление – Купянск се намира източно от Харков. Украинският военен анализатор очаква трудности в Купянското направление, ако руската армия премине през Волчанск, Стари Салтов и село Артьомовка. Машовец обаче не счита, че руското командване "Север" в момента има достатъчно ресурс да успее да направи такъв пробив – но предупреждава, че за 4 дни е твърде рано да се правят окончателни оценки коя е най-първостепенната цел на руската операция. Че има сериозна руска активност в Купянското направление личи от сводката на украинския генщаб – 22 отбити руски пехотни атаки там, по целия активен фронт от север на юг от Купянск (Синковка, Хрохмално, Брестово, Стелмаховка, Новоегоровка, Макеевка): Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) обаче вярва, че руснаците всъщност правят буферна (санитарна) зона на първо място (за такава зона нееднократно говори дори Владимир Путин) и на второ се подготвят за по-дълбоки пробиви в Харковска област. Защо е такова заключението – заради разрушаването на няколко моста край Волчанск, на река Вовча (Волча) – това се потвърждава и от руски източници като "Рибар". Не е ясно защо се рушат мостове, които биха послужили логистично при по-сериозна руска операция навътре в Харковска област, констатира ISW и добавя как явно руснаците опитват да хвърлят повече бронирана техника в района, тъй като има видеокадри от унищожаването на цяла руска военна колона с такава техника. Константин Машовец изрично предупреждава, че пробив от 50 и повече километра е нещо далеч по-сложно от рейдове в близост до границата.

Руската гледна точка за Харковска област

И докато Машовец казва, че има противоречиви данни дали руснаците все още са в северните покрайнини на Вовчанск, до местния месокомбинат, то популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук и явен "алтернативен" източник под диктовката именно на руското военно министерство, казва следното: "Територията на Волчанск на север от река Волча (Вовча), разделяща града и източно от улица "Соборная", почти изцяло премина под контрола на руските сили. Защитата в северната част на града е пробита“. Каналът уточнява, че в западната част на Волчанск има украински позиции, там са и бойците от Руския доброволчески корпус и твърди, че останали само два моста над река Волча за движение на украинските сили, другите са разрушени от руските части. Всъщност, ГЕОЛОКАЛИЗИРАНИ КАДРИ от видео на руските доброволци показват жертви от страна на руската армия при месокомбината, който изглежда е под руски контрол. "Рибар" добавя: "В другите райони на операцията в северната част на Харковска област настъплението не е толкова мащабно".

Интересното е, че "Рибар" подчертава за спомагателното направление към село Липци следното: "Очевидно врагът запазва контрола над Лукянци и към Липци продължават да се прехвърлят подкрепления" т.е. несъгласие, че линията Глубоко - Лукянци е сигурно в руски ръце: Месомелачка: Руснаците вече стигнаха до по-трудното в Харковска област (ВИДЕО и КАРТИ)

Войната в Украйна: Направленията извън Харковска област

И Deep State, и руският военен блогър Семьон Пегов отчитат, че малко по малко в Новопавловското направление (Кураховско направление) руснаците настъпват в Красногоровка. Реално обаче от обзора на Пегов ясно личи, че няма никакъв значим руски пробив в нито едно от направленията – същото е положението и според обзора на "Рибар".

За разлика от Купянското направление, в Лиманското направление има отчетена само 1 отбита руска пехотна атака за 13 май – т.е. там руската активност за деня е никаква. Подсказка защо е така има с гелокализирани видеокадри от полетата при село Терно – 5 унищожени руски танка и още 5 разбити руски бронетранспортьора, показващи пореден руски неуспех да бъде пробита линията Терно – Ямполовка и украинската армия да бъде принудена да отстъпва отвъд река Жребец:

В Покровското направление (на запад от Авдеевка) няма нищо особено ново – там руснаците още не могат да влязат в Новоалександровка ("Рибар" пак пише как боевете са в подстъпите на това село и на Калиново), за да имат опорна точка за бъдеща операция от юг на север към Константиновка и Часов Яр. Deep State и Семьон Пегов говорят за малък руски напредък в най-южната точка на боевете по линията на това направление – Нетайлово, но украинският генщаб казва специално за останалите точки (Уманско, Новоселовка, Сокол), че няма никакви загубени позиции. Общо украинците отчитат 33 отбити руски пехотни атаки за изминалия ден.

При Часов Яр и от север, в направлението към Северск, общо са спрени 50 руски пехотни атаки. Съществен руски пробив няма нито в близост до самия Часов Яр, нито от северния фланг. Семьон Пегов твърди, че имало руски напредък откъм Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) към Калиновка (североизточно от Часов Яр), но няма геолокализирани видеокадри, които да показват такова нещо - напротив, има ГЕОЛОКАЛИЗИРАНО ВИДЕО 18+, което показва украински напредък югозападно от Богдановка, в горите около селото: Сам срещу четирима: Украински войник застреля в близък бой атакуващи го руснаци (ВИДЕО, 18+)

Тази нощ Русия е изстреляла 18 дрона клас "Шахед" по цели в Украйна – откъм Крим. Всичките са свалени, твърдят украинските ВВС. Изстреляна е и една балистична ракета "Искандер-М", отново от Крим – няма информация какво е станало с нея.

ОЩЕ: На Путин не му изглежда, че Русия е готова за победа в Украйна: Знакови промени (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес