Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

11 май 2024, 09:03 часа • 12640 прочитания

Безспорно топ новините на последното денонощие от войната в Украйна касят Харковска област и руската операция, която почна да се разгръща там. Официално в Украйна е открит нов фронт – от север, откъм Белгородска област, руската армия навлезе на украинска територия и стигна до няколко села: Руснаците са превзели 4 села в Харковска област, имат плацдарм за настъпление

Актуалната ситуация в Харков

Според оценки на различни източници, руската армия е успяла "да се настани" в зона от няколко километра южно от границата с Украйна откъм Белгородска област. Става въпрос за зоната на 4 села (зона от около 10 километра в широчина и 5 километра в дълбочина) – Стрилеча, Красно, Пилно и Борисовка. Украинският офицер от запаса, известен с прякора си Tatarigami, публикува кратък анализ с КАРТИ и уточни, че руската операция в тази зона е очаквана маневра с цел отклоняване на ресурси от страна на украинската армия от големите боеве в Донбас. Защо толкова бързо стана руски пробив – няма как при недостига на хора Украйна постоянно да дислоцира и предислоцира големи части по тази граница, според Tatarigami. Големите украински укрепления са по-навътре на украинска територия, не на самата граница – те не са пробити. "Тук основните украински укрепления са разположени на по-голямо разстояние от границата и могат да създадат известни трудности при по-нататъшното напредване", признава и популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. С операцията руснаците искат да създадат социално напрежение и паника, те ще хвърлят още сили, за да разширят пробива – вероятно общо около 2 армейски корпуса, посочват Tatarigami и екипът му, като в частта за създаване на паника те са подкрепени и от коментар на говорителя на украинското командване Хортиця лейтенант Назар Волошин. Неговата оценка относно Харков съвпада с тази на друг украински военен анализатор – о.з. полковник Константин Машовец, служил в украинския генщаб, припомнете си: Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Руснаците успяха да постигнат тактически значими успехи при границата в Харковска област, съгласява се и американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). И цитира данни на НАСА, които показват, че руският успех не е дошъл просто така, а на цената на тежки загуби – южно от Пилно, където няколко руски бронирани машини са в пламъци (СНИМКИ, скролирайте за да видите и КАРТИ)

Другата посока на руската операция засега е град Волчанск (Вовчанск на украински). Руски военни телеграм канали като "Двама майори" твърдят, че руската армия е превзела селата Зелено, Охирцево и Хатишче, но геолокализирани видеокадри, които да потвърждават това, няма. Ясно е обаче, че Волчанск е руска цел в рамките на стартираната операция, но има предположения, че това е вид диверсия, с цел отклоняване на ресурси от украинска страна – например от Купянското направление. Според Константин Машовец обаче Волчанск е основна цел на руската операция - по негови данни откъм Шебекино, в района на Ржавец и Нова Таволжанка (това руско село беше нападано от т.нар. руски доброволци тази пролет) има движение на допълнителни руски части. "Рибар" коментира, че макар руската армия да била превзела Огурцово и Гатище (геолокализирани видеокадри за такова нещо няма), а по-късно да се появила непотвърдена информация за превземането на Плетеновка, на този етап не се говори за щурм на Волчанск. "Огурцово е отделено от Волчанск от река Волча, а от Гатище до Волчанск има непрекъснат открит хълмист терен, удобен за защита и миниране. От Плетеновка има по-малко от 3 километра черен път, но през ниви, видими от Волчанск", обобщава руският военен телеграм канал и заключва: "Въпреки успеха на първия ден от настъплението на руските войски, руската армия едва се приближи до първата линия на отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)":

Каква е непосредствената голяма руска цел – според ISW, руската армия има за задача да изтика украинската от позиции, от които има възможност да обстрелва Белгород с артилерия и на свой ред да заеме позиции, от които може да обстрелва Харков с артилерия. До момента Русия атакуваше Харков с авиационни бомби, дронове и ракети – по-далекобойни оръжия. Възможността за артилерийски обстрел означава включване на повече мощ. Повечето артилерийски системи от съветско време са с обхват 25 километра – Харков се намира на 40 километра от границата. Предвид мащаба на операцията, не изглежда, че Русия има намерение и е започнала голяма сухопътна офанзива с крайна цел превземане на Харков, заключва ISW и отново повтаря – изглежда Русия иска да отклони и пренасочи украински части, защитаващи други направления на фронта, с цел да пробие там, като разшири още целия фронт на военните действия.

"Касапите са си поставили минималната задача да изтеглят наши сили в Харковска област и това ще бъде възможно само при постоянен техен контрол над нашите села в областта, защото това ще провокира допълнително разпръскване на ресурсите, необходими на фронта. Тенденцията от 2023 г. все още не може да бъде спряна от съществуващите управленски решения. Засега въпросът не е да освободим окупираните си земи, а как да спрем тази проклета машина с безкрай изроди, които отиват на смърт като на празник", обобщава Deep State: Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Общо през изминалото денонощие на фронта в Украйна е имало 104 бойни сблъсъка според сутрешната сводка на украинския генщаб. Това не е голямо увеличение на дневна база – предишното денонощие бяха 95. Специално за Харковска област са отчетени 9 отбити руски пехотни атаки (т.нар. Слобожанско направление). Най-горещо остава направлението на запад от Авдеевка (Покровското направление) – 24 отбити руски пехотни атаки, основните места на боевете там се запазват: Новоалександровка в най-северната част на линията (важна като изходен пункт за евентуален руски напредък към град Константиновка и към Часов Яр от юг) и Уманско по-на юг. В Бахмутското направление са отбити 18 руски пехотни атаки, в западната част на Запорожка област (Работино, на 10 километра по направлението към Орехов и Старомайорско, 9 километра от Велика Новоселка и югозападно от Угледар) – 14 отбити руски пехотни атаки. В Купянското и Лиманското направление са отблъснати съответно 13 и 11 руски пехотни атаки, като лейтенант Назар Волошин посочи, че в Лиманското направление руските пехотни атаки са главно без подкрепа на бронирана техника.

В анализа на популярния украински телеграм канал Deep State за случилото се на 10 май изрично е посочено, че при Новоалександровка руснаците срещат твърда украинска съпротива и изглежда поглеждат към Зелено поле с цел да опитат да обкръжат Новоалександровка, а не да я превземат с фронтален щурм. В най-южната точка на Покровското направление - в района на Първомайско, украинците са загубили нови позиции, гласи анализът. Изрично има предупреждение, че в Новопавловското направление, в Красногоровка "ситуацията е близка до катастрофа", защото руските части се укрепват в източната част на населеното място, в индустриалната му зона и се готвят за решителен щурм, с който да превземат всичко. За направлението на запад от Авдеевка "Рибар" пише, че не е ясно каква точно е сега ситуацията заради липсата на достоверна информация.

Deep State посочва и, че при Часов Яр руснаците още не успяват да влязат в самия град - същото потвърждава и "Рибар", след като в дневния си обзор изброява отново едни и същи точки като места на боеве - горският парк при Ступочки (южно от Часов Яр в посока Константиновка), както и Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут). При Часов Яр обаче имало нови руски подкрепления и то с бронирана техника (механизирани части), по информацията на Deep State - пред The Economist украински военни коментираха, че в района руските части опитват да пробият дори с джипове и мотори (ВИДЕО, 18+). А в Купянското направление руските части заемат нови позиции около Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск) - за Купянск Константин Машовец вече прогнозира, че "ситуацията очевидно рязко ще се изостри в близко бъдеще": Моментът за Русия в Украйна настъпи: Сега, защото танковете и БТР-ите намаляват ударно (ВИДЕО)

ОЩЕ: Путин пак показа: Трябва да бъде бит здраво, за да има мир (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес