Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският върховен съд: Оцелееш ли във войната, можеш безнаказано да извършваш леки престъпления

26 юли 2023, 16:04 часа
Реклама

Върховният съд на Русия призна участието във войната срещу Украйна като основание за освобождаване от наказание за извършването на по-леки престъпления. 

Съдебната колегия по военните въпроси на Върховния съд на Руската федерация е взела решение, например, да освободи от наказание ефрейтор Владислав Устинов, който беше признат за виновен за катастрофа, причинила смъртта на двама души през май 2022 г., „поради промяна на обстоятелствата“, пише "Комерсант".

А въпросните променени обстоятелства са, че ефрейторът „изпълнява бойни задачи в зоната на специалната военна операция (руското определение за войната срещу Украйна)”  и командващите му го смятат за "проявяващ мъжество, храброст и висока степен на професионална подготовка". Това, според съда, означавало, че ефрейторът не представлявал вече опасност за обществото. Следователно, казват съдебните заседатели, налице са всички основания неговата присъда от 2 години лишаване от свобода за извършеното престъпление да бъде отменена.

ОЩЕ: Руски съд глоби Google за "дискредитиране" на армията

Решението е взето само няколко дни след като влезе в сила законът „За особеностите на наказателната отговорност на лицата, участващи в специалната военна операция“, според който осъдените в Русия за престъпления с малка и средна тежест, могат да бъдат освободени от наказание, ако са мобилизирани във войната срещу Украйна или сключат договор за военна служба.

Сергей Бизюкин, адвокатът на Устинов, коментира, че сега руските съдилища ще могат по-активно да използват участието на обвиняеми в наказателни дела във войната като смекчаващо вината обстоятелство или основание за преразглеждане на присъдата им. 

ОЩЕ: На първо четене: Русия отмени наказанията за престъпления в Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес