Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски военнослужещи загинаха при атака с украински боен дрон

26 декември 2022, 11:59 часа • 8197 прочитания

Трима руски военнослужещи загинаха при атака с украински боен дрон срещу военно летище в Саратовска област, съобщават от БНР. Информацията за нападението срещу военното летище "Енгелс" се появи първо в социалните мрежи. Впоследствие бива потвърдена и от министерството на отбраната.

Според съобщението на военното ведомство тази нощ в 1:35 ч. московско време противовъздушната отбрана е свалила украински боен дрон, летящ на малка височина. При падането на отломките на дрона са загинали трима души от техническия персонал на летището.

ОЩЕ: Украйна: Врагът атакува столицата с дронове-камикадзе "Шахед"

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин изказа съболезнования на близките и роднините на загиналите и обеща, че на семействата ще бъде оказана необходимата помощ.

Дали обаче това е истината? Според Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, украинците са поразили контролната кула на стратегическото летище. А журналистът Владимир Золкин се позовава на свой източник, според който има повреди по 5 стратегически бомбардировача Ту-95, убити са 17 руски военни и са ранени 26, някои от които тежко. Информацията не е потвърдена от други източници, но според Золкин този източник в миналото му е предавал достоверни данни.

Военните летища "Енгелс" в Саратовска и "Дягилево" в Рязанска област, където са базирани руски стратегически бомбардировачи, бяха атакувани с бойни дронове на 5 декември. Тогава в Рязанска област загинаха трима военнослужещи. Разстоянието от фронтовата линия в Украйна до "Енгелс" е около 700 км, а до "Дягилево" - 500 км.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес