Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски военен кораб е стрелял по норвежка лодка, твърди потърпевшият капитан

25 септември 2024, 10:53 часа • 591 прочитания

Руски военен кораб, участващ във военноморските учения "Океан-2024", е произвел предупредителен изстрел по норвежка рибарска лодка в Северния ледовит океан този месец. Това съобщи капитанът на лодката пред местни медии в понеделник, 23 септември.

Кога и как: разказва капитанът на лодката

Според норвежкото информационно издание FriFagbevegelse конфронтацията е станала на 12 септември в Баренцово море (периферно на Северния ледовит океан) между разрушителя за борба с подводници „Адмирал Левченко“ и малката норвежка риболовна лодка „Рагнхилд Кристине“. "Адмирал Левченко" е един от най-големите руски военни кораби.

Още: Задълбочаване на отношенията: Китай започва военни учения с Русия

Въпреки че руският кораб е бил извън териториалните води, той все пак е бил в изключителната икономическа зона на Норвегия, където руските военноморски сили са провеждали планираните военноморски учения с бойна стрелба. Капитанът на рибарската лодка Ойстейн Ортен заяви, че „Адмирал Левченко“ ги е предупредил да „напуснат района“.

Снимка: Kremlin.ru

„Отговорих, че за преместване не може да става и дума. Имахме парагади (мрежа от стръвни куки - бел. ред.), които трябваше да вземем на борда“, обясни Ортен.

Още: САЩ и Южна Корея започнаха военно учение, Пхенян ги обвини в инвазия

След това 163-метровият военен кораб се насочил към 15-метровата рибарска лодка, надувайки клаксона си в продължение на 15 секунди, преди да изстреля предупредителен изстрел, който се взривил във водата наблизо, по думите на капитана.

„Беше мощен взрив, лодката ни се разтресе“, разказа Ортен, цитиран от FriFagbevegelse. Добави, че плавателният му съд отплавал, докато бил следван от руския военен кораб, докато стигне на безопасно място.

Какво твърди норвежката армия?

Говорител на норвежката армия потвърди, че руските военноморски сили са се сблъскали с рибарската лодка, но заяви, че не е забелязан предупредителен изстрел.

„Рибарите може да са възприели ситуацията по различен начин“, заяви подполковник Вегард Финберг, цитиран от Barents Observer. Според изданието норвежките рибари многократно са протестирали срещу мащабните военноморски учения на Русия в Баренцово море през последните няколко години.

Още: Армения отказа да участва в две военни учения под егидата на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес