Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски удар подпали една от най-големите ТЕЦ в Украйна (ВИДЕО)

11 април 2024, 11:40 часа
Реклама

Русия е повредила две топлоелектрически централи на най-големия частен енергиен оператор в Украйна ДТЕК при последната си масова атака през нощта на 11 април.

Последното нападение е довело до "сериозни щети" в два ТЕЦ-а, съобщиха от ДТЕК, без да уточняват местоположението им.

Триполската ТЕЦ е "напълно разрушена"

Кадри в социалните мрежи обаче показаха, че руснаците са ударили Триполската топлоелектрическа централа в Киевска област, една от най-големите в Украйна.

Андрий Хота, председател на надзорния съвет на "Центренерго", потвърждава, че ТЕЦ "Триполска" е напълно разрушена след руския удар. "Всички работници, които са били на смяна по време на атаката, са живи", допълва той, цитиран от "Интерфакс-Украйна".

В резултат на ударите при турбините е възникнал мащабен пожар. "Понастоящем в предприятието продължава работата по локализиране на пожара", съобщи Хота.

В района на Киев украинската противовъздушна отбрана явно не е успяла да предотврати удар по критична инфраструктура. Триполската ТЕЦ е разположена южно от столицата и е едно от най-големите съоръжения за производство на електроенергия в региона, което снабдява и Черкаска, и Житомирска област.

Съобщава се и за удари по топлоелектрически централи в Лвовска, Харковска и Ивано-Франковска област. През нощта руснаците изстреляха общо 82 ракети и дронове, като украинските ВВС са свалили 57.

Още: Ракети "Кинжал" поразиха Украйна: Удар по енергийни обекти в Лвов, Харков пак е без ток (ВИДЕО)

Нападенията разкриват за пореден път спешната нужда на украинската страна от противовъздушна отбрана. "Общо 4 енергийни обекта бяха атакувани от Русия в цяла Украйна. В същото време САЩ осъждат и денонсират украинските атаки срещу руската петролна и газова инфраструктура, не могат да договорят нова помощ за Украйна, западните партньори нямат възможност за бързо предоставяне на значителни количества подходяща противовъздушна отбрана и друго военно оборудване - например ракети с голям обсег, а ЕС не може да се съгласи да използва конфискувани руски средства за закупуване на военно оборудване за Украйна. Но днес западните медии вероятно отново ще са пълни с осъждания на това нападение", коментира един от най-изкъсо следящите войната украински профили в Twitter - NOELReports.

Щетите

"Веднага след приключване на атаката енергийните работници бързо започнаха да отстраняват последствията и да възстановяват работата на съоръженията" и по предварителна информация няма жертви, заявиха от ДТЕК.

През нощта руските сили предприеха масирана въздушна атака в цяла Украйна, насочвайки се към критична инфраструктура в множество региони. Основното направление е било Лвовска област, където са били атакувани газоразпределително съоръжение и подстанция.

Ударът с дрон е предизвикал пожар в обект от критичната инфраструктура в Киевска област, който е бил атакуван в продължение на повече от пет часа, заяви губернаторът Руслан Кравченко.

Още: Украйна атакува Курск с дронове: Поразен е миннодобивен завод? (ВИДЕО)

Енергийна инфраструктура е била обект на нападение и в Запорожка, Одеска и Харковска област. Кметът на Харков Игор Терехов каза на жителите да очакват прекъсвания на електрозахранването и заяви, че метрото няма да работи няколко часа. Около 200 хиляди абонати там са без ток.

Съоръженията на ДТЕК са били обект на атаки поне 10 пъти през март, когато Русия поднови кампанията си от нападения срещу украинската енергийна инфраструктура, в резултат на което 80% от топлоелектрическите мощности на компанията са били повредени или унищожени.

Още: Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес