Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РУСКИ СНИМКИ и ЧЕЧЕНСКО ВИДЕО: Руснаците са уцелили АЕЦ Запорожие, докато са стреляли по западния бряг на Днепър*

24 ноември 2022, 23:35 часа
Реклама

Русия е отговорна за обстрела на АЕЦ Запорожие в периода 19-20 ноември. Целта на обстрела са били села от западната страна на Днепър, само че когато на пътя на стрелбата е атомна централа, това я застрашава и явно някои от снарядите са поразили обекти точно в АЕЦ-а. Това твърди Twitter каналът GeoConfirmed в свое разследване.

В продължение на няколко дни експертите на канала проучваха кадри от мястото на събитието. * Но около денонощие след като разследването беше публикувано, каналът излезе със съобщение, че е получена нова информация и затова сваля първоначалното разследване със заключенията му:

ОЩЕ: Обстрел по АЕЦ Запорожие от руски позиции, руснаците са притиснати в Луганска област (ВИДЕО)

КАКВО ГЛАСЕШЕ ПЪРВОНАЧАЛНОТО РАЗСЛЕДВАНЕ?

GeoConfirmed се облягаше на видеокадри, които са заснети от чеченски боец. Потвърдено беше къде са заснети кадрите – на територията на АЕЦ Запорожие. Видеото е снимано от сграда до Трети блок на АЕЦ-а.

Освен тези кадри, от GeoConfirmed бяха проучили и снимки от пораженията от обстрела на контролираната от режима на Путин руска държавна информационна агенция РИА Новости – ТУК, ТУК и ТУК.

Общо на всички кадри – видео и снимкови, бяха проучени пораженията от 6 снаряда на различни места на територията на АЕЦ Запорожие. След това с триангулация е изчислено откъде може да са дошли те на база видимите поражения от снарядите (как точно изглежда ударът, откъде е влязъл боеприпасът в поразения обект, за да се изчисли посоката на полет) и известните позиции на руснаците и украинците в близост до централата (противно на разпространените схващания в българското фейсбук пространство, руските сили не са разположени само на територията на самата централа, а имат позиции и около нея).

В крайна сметка, резултатът от всички изчисления беше онагледен на тази графика – стрелба, дошла от позиции южно от Енергодар. Там има руски сили – те използват АЕЦ-а като щит за обстрел, защото знаят, че украинците не биха рискували да отвърнат:

На всичкото отгоре, украинците съобщиха за обстрел по села на западния бряг на Днепър именно от посоката, която GeoConfirmed изчислява, преди руснаците да се оплачат как имало обстрел по АЕЦ Запорожие.

ОЩЕ: Четирима убити при руска бомбардировка на Херсон

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес