Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски дрон навлезе дълбоко на румънска територия, обявиха въздушна тревога

17 октомври 2024, 21:51 часа • 1853 прочитания

Издадоха предупредително съобщение за възможност от въздушен удар с дрон тази вечер в Констанца, Румъния.

Румънските власти посъветваха гражданите да се укрият в мазета или в убежища на гражданската защита, а при липса на такива възможности да останат на закрито, далеч от външни стени и прозорци. Министерството на  отбраната е изпратило самолети F-16, за да наблюдават ситуацията в района. Въпреки че съобщението е било предназначено за жителите на крайбрежната зона, столицата и нейните курорти, не всички граждани са получили предупреждението.

Какво се е случило?

Според министерството на отбраната на страната, в четвъртък, 17 октомври, около 17:00 часа радарната система за наблюдение на румънската армия е засякла малка въздушна цел в района край Черно море, приблизително на 150 км източно от град Михаил Когълничану, окръг Константа. Съгласно процедурите са били задействани структурите в Разширената бойна служба „Въздушна полиция” под командването на НАТО, а по-късно и „Въздушна полиция” под национално командване.

Вдигнати са два самолета F-18 на испанските военновъздушни сили, съответно от 57 авиобаза Михаил Когълничану, както и два самолета F-16 на румънските военновъздушни сили, от 86-та авиобаза Борча.

Сигналът на радара е показал преминаване на сухопътната граница на Румъния около 19.00 часа в района на град Ефорие Норд, по-късно развиващ се в посока Топрайсар. „Радарите за въздушно наблюдение непрекъснато проследяваха пътя на целта, която проникна дълбоко в националната територия на максимално разстояние от 14 км. Изтребителите не са осъществили визуален контакт с обекта в нито една точка от пътя му. Системата за наблюдение е изгубила радарния сигнал източно от град Амзачеа около 19:20 ч.“, се казва в съобщението на министерството. Въздушната тревога е прекратена в 20:15 ч. и бойните самолети са се завърнали в пунктовете си за дислокация.

Жителите бяха посъветвани да се подслонят в мазета или убежища на гражданска защита или, при липса на подслон, да останат в домовете си, далеч от външните стени и прозорци. Според местните медии няколко подозрителни светлини в небето на Констанца са били уловени от очевидци.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес