Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски доброволец: С такова ниво на военна некомпетентност нямаме шанс при зимна украинска атака

22 декември 2022, 11:17 часа • 10485 прочитания

Русия е напълно неподготвена за зимна украинска офанзива по отношение на бронирана техника, комуникации, отбранителни линии, артилерия и човешки ресурси. Това пише в обширен пост в блога си руският доброволец Мурз, който и преди е критикувал руската армия за начина на провеждане на "специалната операция" (б.а. - войната).

Това е може би най-критичният от неговите текстове, в който той буквално съсипва руското военно командване. Постът му е споделен от бившия военен министър на т.нар. Донецка народна република Игор Гиркин като "препоръчителен за четене".

Мурз е доброволец, който се занимава с руските политически движения от началото на 2000 г., а от 2014 г. се занимава с доброволческа дейност в ЛНР. Предимно се занимава с комуникации и работа с дронове.

"Тези, които четат канала ми, вече можеха да забележат, че наскоро ми се случи нещо ужасно - гледах руска телевизия. Разказът на кретените от "Русия-24", които казаха, че е възможно да се "демонтират украински укрепления" от 57-милиметрово зенитно оръдие, остави у мен незаличимо впечатление. Е, и за всеки човек, който разбира поне малко от военно дело и който по принцип е виждал тези укрепления поне на снимка, подобна фраза не може да предизвика нищо друго освен истеричен смях. Финалът на новинарското съобщение като цяло ме накара да се усъмня, че гледам руска телевизия. Прогнозата за времето включваше типично украински по същество и изложение разказ, че в Украйна времето е някак ужасно - твърд лед, в Днепропетровск толкова много автобуси са катастрофирали заради леда. По-голямата част от останалото време беше посветена на ритуали за това, че не само Украйна, но и най-накрая цяла Европа ще замръзне тази зима", пише Мурз.

"След оттеглянето от Херсон обществеността, вместо трезво да оцени ситуацията, започна с активната помощ на медиите, военните кореспонденти и всички други налични средства да изсмуква "позитивното" от всяка глупост. Типичен пример за това бе видеоклип с грандиозна музика от 127-а дивизия, в който на украинските гранатомети е позволено да се приближат на 50 метра до танковете. На 10-ия месец от войната. Още една жестока гавра са постоянно появяващите се видеоклипове от 1-ви армейски корпус на ДНР, показващи стрелба от танкове от закрити позиции. Ужасът е в това, че при премълчаната катастрофална липса на снаряди в артилерията беше решено артилерията да се заменя редовно с танкове. За танковете снарядите, изглежда, все още съществуват", пише той и допълва, че такава стрелба е спешна временна мярка. Според него гладкоцевното танково оръдие не е предназначено за непрекъснато обстрелване на вражески позиции с високоексплозивни снаряди.

"А и танковете, които правят всичко това, вече не са нови, цевите им вече са използвани, така че за унищожаване на цели от закрити позиции е необходим голям разход на снаряди, което износва цевите още повече. В ЛНР по едно време вече имаше ситуация, при която в един от танковете на дивизията барутът беше изхабен до степен, при която по-нататъшните учебни стрелби на полигона щяха да лишат танковете от бойна стойност в бъдеще, така че подразделението на полигона започна да стреля 14,5-мм вложки с патрони от картечница КПВТ. Но в битка не можеш да стреляш така. А оръдията на старите танкове Т-64/72/80, старите модели на оръдието 2А46, не могат да се сменят, без да се демонтира кулата. Тоест сега методично извеждаме от строя последните оцелели танкове на корпуса на народната милиция, трофейните танкове, пленени в сносно състояние, и тези, които са извадени от складовете - всички спешно се изнасят на фронта", пише Мурз за дефицитите в армията.

Той смята, че на Въоръжените сили на Украйна не им пукало за "съдбата на мирните жители на Донцек". Те удряли града с множество ракетни установки. "В крайна сметка, един "контрабалистичен огън" срещу подобен ракетен терор чрез търсене и унищожаване на системи със сегашните ни ресурси няма да даде почти нищо. А точно на това разчита врагът", пише доброволецът.

По думите му - в други сектори на фронта руското командване не се нуждае от подобен подтик, тъй като доброволно кара да се избият последните остатъци от пехотата, която вече не е много боеспособна поради предишните загуби. "Руските военни имат невероятен талант да превръщат всяко село с няколко десантни площадки и свинеферма във Вердюн, на който са смлени собствените им, а не вражеските части. Защо? Защото тези хора не отварят и не четат почти никога Бойния устав на сухопътните войски", пише Мурз. Според него "доблестното командване" на руснаците искало да се и**ере върху тази харта, която била много повече от Javelin, HIMARS и сателитите на НАТО. "А украинците я прочетоха и творчески я преработиха, отчитайки наличните нови технологии".

В радиокомуникациите той вижда основен проблем на командването и управлението в руската армия, поради който тя не може реално да напредва, да маневрира и дори не може да отблъсква пълноценно украинските атаки. Нищо не може да бъде управлявано като единен организъм. "И, разбира се, в тази ситуация командирите на батальони и роти биват погребвани заедно с подчинените си, когато след половин дузина нападения, всяко организирано по-зле от предишното, все пак завземем поредното парче земя и съберем гнилите им останки", пише Мурз.

Той осмива руската армия, която не може да направи нищо друго освен "завземане на още едно село". Същевременно се отказва от областен център или цяла област на другия фланг, но прави удивително заключение - да вземем още села!".

"Бахмут. Как без него? Защо да не избием последните остатъци от боеспособна пехота там? Тези ш**ани копелета трябва отнякъде да получат положителни новини! Ето, освободихме още 100 метра от това и това село", продължава с иронията Мурз.

Според него в навечерието на зимното настъпление на Въоръжените сили на Украйна е почти невъзможно да им се окаже "някаква по-значима услуга" от това руснаците сами да избиват остатъците от пехотата и от танковете си. Той критикува създаването на "стрелкови полкове" без тежко въоръжение и артилерия. "Могат ли тези хора да попълнят щатните кадрови единици, в които остават мотивирани офицери и сержанти? Биха могли. Възможно ли е било да се премахне тази чудовищна мозайка, каквато са Въоръжените сили на Руската федерация, когато на площад от един или два километра се струпват войници от различни военни части, Националната гвардия, ЧВК (б.а. - "Вагнер"), доброволци от БАРС"? Може. Но никой не го е направил. На врага е оказана мащабна услуга, достойна за военен трибунал, което, разбира се, няма да се случи", твърди Мурз.

ОЩЕ: Нобелисти поискаха международен трибунал за Путин

Струва ли си да обсъждаме изграждането на линията на Суровикин, пита той с препратка към командващия военните сили на фронта в Украйна ген. Сергей Суровикин, по-известен като Армагедон. И сам си отговаря, че качеството на тази линия е "вторично, защото без всички останали компоненти на правилно изградената отбрана укрепените райони могат да бъдат атакувани без никакви проблеми".

"Срамота е да се учим от врага, но в същото време тази пролет и лято врагът демонстрира в Донбас всички необходими компоненти на една успешна дългосрочна отбрана, която попи много кръв на нашите войски. Такова ниво на военна некомпетентност просто не съществува. Това е умишлен саботаж, диверсия и предателство", пише Мурз.

"Първото и основно условие за всяка успешна отбрана е наличието на стабилно командване и контрол. Въоръжените сили на Украйна осигуриха това в максимална степен, като прехвърлиха цялата армия на затворени цифрови комуникации и разпространиха огромен брой ретранслатори по протежение на фронтовата линия. Въоръжените сили на Руската федерация не желаят да решат проблемите си с комуникациите. Те дори не искат да ги изразяват, защото изразяването им води до разбити кариери, конфискация на откраднати вещи, присъди и затвор. Единственото, което могат да предложат на войниците, които сега трябва да се окопаят в земята, е жична комуникация, за която самите войници трябва да намерят както кабелни, така и полеви телефони (за полеви превключватели не се говори). И, разбира се, тези полеви линии се полагат... в пълно съответствие с указанията. Дори с цялото оборудване, материали, време, цялата пехота на позициите пак ще остане без жична връзка след пет минути обстрел. Точно както е било с Червената армия през лятото на 1942 г. по време на операция "Блау"", продължава доброволецът.

Следващият елемент на критика е артилерията. "Нормалната отбрана се гради върху артилерия и около артилерия. Стрелковата пехота няма да удържи защитата за дълго време. Въоръжените сили на Украйна овладяваха артилерията си в продължение на 7 години,а руската армия разхлаби артилерията си, както можеше, като засипваше с чакъл пътеките на полигоните. Спряха се всякакви опити за автоматизиране на работата на артилерията с помощта на подходящ софтуер. "Не е позволено". Виждаме резултата. Чудовищни лунни пейзажи в полетата, където няма и следа от украински укрепления. Ешелони с боеприпаси отлетяха за никъде под одобрителното блеене на пропагандисти и "експерти". И в крайна сметка артилерийските складове край Изюм, предадени на врага. Браво!", пише той.

Резултатът в момента - който руските медии и пристрастните блогъри усърдно се опитват да прикрият - е чудовищен глад за снаряди в артилерията, смята Мурз. "Дали след 10 месеца артилерията е придобила радикално повече "очи" във въздуха? Не. Министерството на отбраната на Руската федерация донесе ли на артилеристите достатъчно есенни и зимни камуфлажни мрежи за техните оръдия? Не. А зимата предстои. Вече няма да е възможно да се скрият оръдията в горите - горите са голи, а след това ще падне още сняг и изобщо всяка стъпка ще се вижда от въздуха. А врагът се справя добре с дроновете".

"Следващият елемент е пехотният пълнеж на отбраната и, най-важното, обучените резерви. Без достатъчни пехотни подкрепления, без необходимата гъстота на войските, без възможност за вкарване на подготвени резерви в боя в застрашените райони, няма да се удържи нито една линия на укрепленията, дори и най-съвършената. Това много ясно се вижда например от събитията през лятото на 1941 г. на Източния фронт. Минните полета и всички други прегради трябва да бъдат под постоянното наблюдение на пехотата и в резултат на това - под постоянен контрол. В противен случай те ще бъдат преодолени дори не за часове, а за минути. А на местата, където врагът смята за ненужно да ги преодолява, те ще пречат на собствените контраатаки, защото врагът ще осигури контрол на огъня върху тях", пише доброволецът.

"Няма да имаме такъв запас от хора за зимното настъпление на Въоръжените сили на Украйна. Средностатистически нашата пехота е подготвена отвратително, без дори да се засягат тактически въпроси", смята той. Стрелковата подготовка според него е ужасна, като почти никой не знае как да използва нормално груповите оръжия. "И това има много просто обяснение - постоянната загуба на опитни хора през пролетта и лятото, плюс пълното безразличие на Въоръжените сили на РФ за нормалното обучение на мобилизираните. Какво общо има цялата тази "подготовка", включваща тъпчене на полето в гъсти групи, с реалните бойни условия? Нищо", пише Мурз.

Доброволецът смята, че пехотата не е обучена да използва позиции за флангови огън. Няма и нужните бронирани и механизирани части в резерв, достатъчно големи, за да нанесат успешен удар под основата на дълбоките украински прониквания в отбраната на Русия. "Като цяло, що се отнася до военните високотехнологичните иновации, през последните 10 месеца нашият военнопромишлен комплекс демонстрира пълната си некомпетентност, която се прикрива от пристрастността и пълната некомпетентност на "военните експерти". И това се отнася не само за дрона "Добриня", който е абсолютно безполезен за използване на фронта, защото е преработен от евтини китайски дронове от Ali Express", смята той.

"Резултатът? Един шибан ад, който ни чака напред през зимата. Няма да има значителни шансове да задържим сегашния фронт и врагът добре знае това, съсредоточавайки силите си там, където му е удобно и ценно. Няма напредък по нито един от пунктовете, които определят успеха на отбраната, а само регрес, който системно се насърчава. И ш**аното нещо ще стане особено очевидно, когато падне сняг и цялото движение, включително цялата ни артилерия, се окаже в пълна видимост на вражеските безпилотни летателни апарати", пише Мурз.

"Суровикин, ти си безсилен да направиш каквото и да било, ако имаш на подчинение армия от ш**аняци". Ако тази зима успеем да запазим нещо някъде, а вероятността за това все още остава, то това ще бъде възможно само в разрез с командването на Въоръжените сили на Руската федерация", завършва доброволецът.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес