Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски дипломати: Нашите войски нямат химически оръжия, унищожили сме ги през 2017 г.

14 април 2022, 10:00 часа • 2353 прочитания

Посолството на Русия във Великобритания излезе с прессъобщение, че осъжда „обвиненията на британските медии“ относно възможността руските военни и Донецката народна република да са използвали "неизвестни химически вещества срещу формированията на батальон „Азов“ на украинската армия в Мариупол.

Тези твърдения, отбелязва посолството, "са стриктно предназначени да създадат необходимия пропаганден ефект и не са подкрепени с нито едно доказателство".

От посолството твърдят, че „руските въоръжени сили нямат и не могат да разполагат с никакви химически бойни агенти“, тъй като „Русия унищожи всичките си запаси от химически оръжия през 2017 г. и напълно изпълни задълженията си по Конвенцията за химически оръжия (CWC)“. И продължават, че Съединените щати не са изпълнили задълженията си според Конвенцията, което "представлява реална военна заплаха".

ОЩЕ: Подозрения, че Русия използва зарин срещу полка "Азов" в Мариупол 

В публикацията се казва още, че руското министерство на отбраната е получило "потвърдени данни", че украинските радикали планират провокации с използването на химикали, за чийто произход няма съмнение.

Припомняме обаче, че през 2018 г. Русия се разгневи на решението за разширяване мандата на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Тогава организацията прие решение, с което заклейми използването на химическо оръжие от държави или частни субекти, а страните членки гласуваха да й се дадат по-големи правомощия в разследванията за употреба на такива оръжия (при това в райони, където има руски военни - като Сирия). Тогава Русия се обяви категорично против.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес