Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската пропаганда с нов похват за атака срещу истината онлайн

29 януари 2024, 17:26 часа • 5508 прочитания

Нов прийом за информационна атака в сферата на хибридната война измислиха руснаците. Новината за това съобщи френският новинарски канал TV5 на база анализ на AFP.

Руска хитрина: Претоварване на проверяващите истината

Руски онлайн ботове, които използват фалшиви имена и профилни снимки – наводняват западни организации за проверка на факти и медии с искания за проверка на силно редактирани изображения или дийп фейк кадри, включително видеа. Като само един от многото примери журналистите от AFP цитират коментар на потребител под една от публикациите на телевизионния канал BFM в социалната мрежа X с молба да се проверят фалшиви новини, които визуално приличат на репортаж на Deutsche Welle. Същата "молба" присъства в акаунтите на още поне дузина френски медии. По този начин т.нар. "проверители на факти" (fact check) остават заети за дълго време и не могат да отделят ресурс за по-сложните руски информационни операции.

Още: Нови руски висоти: Строим наш морал. В Авдеевка украинците контраатакуват (ВИДЕО)

По принцип, както отбелязва AFP, това са хакнати акаунти, откраднати от техните собственици.

След като се обърнат към медиите, такива акаунти сами започват да излъчват фалшиви новини: новини за загубата на военна помощ за Украйна, графити с карикатури на Зеленски, фалшива реклама на Таймс Скуеър в Ню Йорк - всичко, което може да "подхранва идеята за умората на европейците и американците от войната".

Сегашната кампания прилича на друга, която работи поне от май 2022 година - програмата е известна като Doppelganger и произвежда материали, включително дийп фейк, които подиграват или дискредитират украински държавни служители.

"Предавате родината": Московският университет затри специалността хибридна война, пропагандистите полудяха

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес