Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска вечна дружба с Китай, но Пекин напомни в каква каша се забърка Путин с Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

15 октомври 2024, 09:30 часа • 3153 прочитания

"Приятелските отношения между Русия и Китай се разширяват във всички сфери и достигнаха безпрецедентни нива. Руско-китайското военно сътрудничество е важен елемент в укрепването на глобалната и регионалната стабилност. Редовно извършваме съвместни военни учения по суша, вода и във въздуха. Разчитаме на тясното сътрудничество с китайските си другари". Това заяви руският военен министър Андрей Белоусов по време на първата си среща с китайския си колега Дън Дзюн.

От китайска страна също акцентираха върху засилване на военното сътрудничество на първо място. Интересен факт – Дзюн напомни на Белоусов каква голяма отговорност носи, явно визирайки войната в Украйна, която уж трябваше да приключи за три дни, а вече се проточва трета година и по нищо не личи, че няма да влезе в четвъртата си година от края на февруари, 2025 година:

Още: Китай с военни учения срещу дронове: Унищожени са едва 40% от целите

Бомба със закъснение: Руснаците като пушечно месо

Поредна история на руски войници, този път избягали от служба в Трета рота на 109-ти полк от 132-ра бригада на руската армия. Двамата са бивши затворници – казват се Вячеслав Трутнев и Дмитрий Островски. Трутнев и Островски разказаха задочно пред руския опозиционен информационен телеграм канал ASTRA как прекият им командир с позивна Покроп ги пратил на самоубийствена мисия, като издал заповедта в пияно състояние, заради което двамата дезертирали. И двамата твърдят, че са били подлъгани да подпишат договори за професионална служба в руската армия. Майката на Островски, Ирина, твърди, че още 10 войници от неговата част са изчезнали – къде са синът ѝ и Трутнев тя казва, че не знае, но изключва да са пленени от украинската армия и там да са заснели видеоклиповете, в които разказват историята си:

Двамата избягали от армията на Путин са записали дори рап песен, посветена на командването – че със заповедите му биват избивани обикновените войници и че за руския народ и руските войници "всяка задача за полка крещи – майната ви":

На този фон украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец прави анализ на руската 18-та мотострелкова дивизия, която е част от 11-ти руски армейски корпус. Според данните на Машовец, в два полка на дивизията има по-малко войници, отколкото по устав има в батальон – 283 войника в 79-ти мотострелкови полк и 261 войници в 11-ти танков полк. Части и подразделения на дивизията се бият в Харковска област, при село Липци – спомагателното направление на неуспешната дотук руска офанзива за превземане на град Вовчанск. Самата дивизия има под 10 000 души персонал, а за военно време трябва да е с около 13 500 – и това сега се счита за добро положение, какво ли тогава е положението с персонала на тези части, за които оценката е лоша, пита Машовец.

Още: Хората с капка акъл в главата в Русия масово са против войната с Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на бойните действия в Украйна отново стана ужасяващо висока – почти 200 бойни сблъсъка само за 24 часа по официални украински данни. За денонощието на 14 октомври в Украйна (без Курска област) е имало 198 бойни сблъсъка, с цели 37 повече на дневна база. За сметка на това обаче има ново понижение в броя на хвърлените от руснаците авиобомби, за втори пореден ден са под 100 – 78. Руските артилерийски обстрели също намаляват – малко над 3000, след като през септември почти не падаха под 5000 и повече на ден, сочат официалните данни от сутрешната сводка на украинския генщаб. Възможно е намалелият обстрел да се дължи на поредицата успешни украински удари по руски складове за оръжие и боеприпаси.

Най-горещите направления са отдавна известни – цели 50 отбити руски пехотни атаки в Кураховското направление, още 40 са отбити в Покровското направление. В Кураховското направление най-голяма е била интензивността на боевете при Григоровка, Новодмитровка и Антоновка – т.е. поглед към Курахово. Специално за Селидово украинският телеграм канал "Офицер+" пише, че руснаците "смилат града с авиационни бомби" и добавя, че макар жп линията в Михайловка да е под пълен руски контрол (от североизток), руските части още не смеят да атакуват челно Селидово и продължават да се фокусират в напредък по фланговете. "Ако ситуацията по фланговете се влоши, може да стане въпрос за изтегляне от града", предупреждава "Офицер+".

В Лиманското направление е имало цели 37 руски пехотни атаки, а в Купянското – 26. За Лиманското направление акцентът е върху село Невско, което удържа почти 2 години на руските опити да бъде поставено под пълен контрол. За Купянското направление отново има отчетени боеве при Синковка, което подсказва, че руснаците все така не контролират изцяло ситуацията на 8-9 километра североизточно от Купянск.

В Торецкото направление ситуацията също става все по-напрегната, макар там за последното денонощие да са отчетени само 3 атаки. Според говорителя на украинското командване "Луганск" майор Анастасия Бобовникова, град Торецк прилича на място от пустинна, изоставена планета. "Няма нито една сграда в Торецк, която да е запазена в цялост – руснаците атакуват и обстрелват непрекъснато, няма укрития нито за цивилните, нито за военните", коментира тя. (КАРТА) Вече има и данни, че едва ли на южния фланг на Торецк, в село Ню Йорк, има украински позиции – руснаците са на позиции в Леонидовка и е възможно скоро да успеят да влязат в Торецк от още една посока, освен източната. Но украинският телеграм канал "Офицер+" съобщи рано тази сутрин, че е имало украински успехи и лек напредък в района на високите сгради в центъра на града. Каква е картината на градския бой в Торецк, вижте видеото:

(КАРТА) Руските части, превзели Угледар, настъпват към Богоявленка – вече има геолокализирани видеокадри, показващи руски войници западно от Водяне, твърди един от най-изкъсо следящите военните действия украински профили в "Х" NOELReports. Украинският военен Станислав Осман, част от батальона "Айдар", добавя, че руснаците опитват да заобиколят Богоявленка именно откъм Водяне (десен фланг).

Лоши новини и от Часов Яр, Краматорско направление – според Осман руснаците са успели да проникнат и да се укрепят зад канала "Северски Донец – Донбас" от югоизток (т.е. откъм Клещеевка – Андревка – Ступочки, предградието "Жотовни"), а вече имат предмостие през канала и от север, откъм Калиновка. Украинската армия опитва да изтласка руските войници от заетите позиции, "но има много фактори, които не зависят от нас", съобщава украинският военен. В руското телеграм пространство също има информация за превзета "опорна точка" южно от Часов Яр.

По отношение на Курска област, руските военно-пропагандни телеграм канали се вълнуват от новина, че руските части успели да стигнат на само 6 километра от град Суджа, като превзели село Черкаска Конопелка. Само че информацията за руския успех в различни руски телеграм канали е различна – от успешно превзехме Черкаска Конопелка, до "превзехме бензиностанция "Лотос" на северния вход на селото" (препратки има в библиографията на дневния анализ на ISW - американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Показателно е, че популярният руски военнопропаганден телеграм канал "Рибар", създаден и поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, не бърза да обяви за сигурен този (уж) успех и говори в обзора си само за "предварителна информация", че в района на Коренево били върнати селата Толстой луг и Новоивановка, до Любимовка. Чеченският генерал Апти Алаудинов твърди, че руснаците вече си върнали половината от окупираното от украинците в Курска област. Освен това, "колегата" на "Рибар" - "Борис Рожин", обяснява как дъждовният есенно-зимен сезон вече е започнал в Курска област, обаче руснаците имали предимство, защото ползвали техника с "гъсенично шаси", докато украинците ползвали такава на колела.

Появиха се и видеокадри от засада, организирана от войници 82-ра военновъздушна бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на група военни от 155-та бригада на руските ВМС. Нито един от руснаците не е останал жив - а засадата е отговор на избитите предали се украински оператори на дронове: Още 9 разстреляни от руснаците украински военнопленници, сред тях оператори на дронове

Руски телеграм канали се възмутиха и, че заради поставени драконови зъби (антитанкови препятствия) по пътища в Курска област, използвани от руски военни и цивилни, за да бягат от украински FPV дронове, поне 40 души са загинали. Причината - докато бягат от дроновете и то нощем, руснаците карат с висока скорост и виждат драконовите зъби в последния момент т.е. не могат да избегнат смъртоносна катастрофа, а никой не предупреждава, че са сложени такива "бариери".

Още: Предупреждение: До 2030 г. Русия ще има военен потенциал за атака срещу НАТО

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес