Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска опозиционна телевизия се оплаква от натиск

04 февруари 2014, 12:25 часа • 12850 прочитания

Водещ руски опозиционен канал, известен с критичните си оценки към президента Владимир Путин, е заплашен от закриване, след като основен кабелен оператор заяви, че се отказва от излъчването му.

През изминалите дни няколко доставчици са изключили независимия интернет и телевизионен канал "Дождь" от телевизионните си пакети. Телевизията определи това като кампания за сплашване от страна на държавата, пише БГНЕС.

Основният доставчик на сателитни услуги Трикольор TV съобщи, че каналът ще бъде свален от ефир от 10 февруари.

Главният редактор на "Дождь" Михаил Зигар каза, че този ход заплашва самото съществуване на канала. "Трикольор TV е най-големият телевизионен оператор. Решението му е повратна точка. Това е стъпка, която достатъчно ясно показва, че срещу нас се води сериозна война", коментира Зигар в интервю за АФП.

Каналът, известен със своето подробно отразяване на протестите в Украйна и интервютата си с опозиционни лидери, през последните няколко дни е подложен на безпрецедентен натиск.

Проблемите на телевизията започнаха миналата седмица след провеждането на телефонна анкета. Въпросът към зрителите бил дали руснаците е трябвало да предадат Ленинград по време на Втората световна война с цел спасяване на стотици хиляди животи при обсадата. Проучването беше направено в навечерието на 70-тата годишнина от вдигането на обсадата на Ленинград, една от най-мрачните страници в историята на Русия, при която от глад умират най-малко 800 000 души.

От "Дождь" бързо се извиниха и изтеглиха анкетата, но говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че телевизията е "преминала всички граници на това, което може да бъде толерирано".

Руски депутати призоваха служители на прокуратурата да разследват телевизионната станция за възможен екстремизъм.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес