Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска немарливост: Събран боклук след петролен разлив пак се връща в Черно море (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 07:01 часа • 729 прочитания

Торби със събрани петролни отпадъци стоят на брега на Черно море, в района на Туапсе и някои от тях вече биват отнасяни от морето. Това предаде руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

Става въпрос за събрани чакъл и камъчета, примесени с петрол - отпадъците бяха събрани след като на 8 октомври беше въведен режим на повишена тревога в района на Туапсе в Краснодарския край поради появата на петролен разлив. Той се появи в крайбрежната зона по време на буря. Големината на разлива не се съобщава, но петролни продукти са замърсили около 700 квадратни метра на брега, според ASTRA.

"Вече са събрани над 400 чувала с боклук със замърсен пясък и камъчета. 43 души и 13 единици техника почистват брега", съобщи на следващия ден пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации на Краснодарския край.

Още: Поредно руско военно летище и петролна рафинерия горят след атака с дронове (ВИДЕО)

Съдейки по видеозаписите, публикувани в социалните мрежи на 14 октомври, оттогава торбите със замърсени камъчета не са изнасяни от бреговата ивица. Местните хора твърдят, че част от торбите вече са били отнесени в морето от бурята:

Руските власти не съобщават причините за петролния разлив в Черно море. В района на Туапсе има различни пречиствателни съоръжения, има петролна рафинерия и често плават танкери с петролни продукти. Според предварителната информация на председателя на работната група по екология на КПЧ при губернатора на Кубан, активист и природозащитник Евгений Витишко, нефтеното петно ​​съдържа "смес от мазут, масло и други вещества". "Може би това са отпадъчни петролни продукти, които умишлено са изхвърлени във водата", заключи екологът Витишко.

Седмица и половина преди появата на разлива край Туапсе, във водите на тези два пристанищни града се проведе учение за отстраняване на нефтени разливи. "Целите на обучението са постигнати, планът на учението е изпълнен изцяло", съобщиха тогава от Морската спасителна служба.

Още: Украйна съсипа с дронове Новоросийск - най-голямото руско пристанище (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес