Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия примамва и лъже жени от Африка, за да сглобяват дронове "Шахед"

11 октомври 2024, 06:46 часа • 1045 прочитания

Млади момичета от Африка биват примамвани да идват в Русия, за да бъдат в крайна сметка принудени да сглобяват дронове "Шахед", които Руската федерация да използва срещу Украйна. Това показва материал на Associated Press (AP).

Става въпрос за жени между 18 и 22 години - те биват примамвани с онлайн програмата Alabuga Start: на уебсайта на програмата им се обещава обучение в Европа, безплатен самолет и работа в сектора на услугите и кетъринга, но това се оказва измама.

В крайна сметка младите жени биват карани да работят в икономическата зона "Алабуга", в Татарстан. В резултат те работят под постоянно наблюдение, обещанията за добра заплата и работа в сферата на услугите и кетъринга са лъжа, а им се налага да се трудят и използват химикали, които са опасни за кожата.

Още: Украински ракети поразиха руски склад с дронове "Шахед" в Краснодарски край (ВИДЕО)

"Съжалявам и проклинам деня, в който започнах да правя това", цитира AP една от жените. Заедно с чужденките там работят 15-16-годишни руски ученички от професионални училища, които също се оплакват от условията на труд.

Според експертни оценки, отт 29 юли насам около 95% от дроновете "Шахед" не са поразили видими цели в Украйна. Вместо това те падат в реките и полетата на нападнатата от армията на Путин страна, летят и падат дори на територията на Русия или Беларус. До юли около 14% от "Шахед"-ите са поразили цели в Украйна. AP пише, че една от причините за спада в качеството на дроновете може да е неквалифицираната работна ръка.

Специалната икономическа зона "Алабуга" е създадена през 2006 г. за привличане на бизнес и инвестиции в Татарстан. След февруари 2022 г. тя се разрасна бързо и големи части от нея се преориентираха към военно производство.

Режимът в Беларус призна, че руските дронове са заплаха: Арест за жителка, заснела взрив на "Шахед" (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес