Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обвини САЩ за удара по кримския плаж. Едно от загиналите деца е на зам.-кмета на Магадан

23 юни 2024, 17:06 часа
Реклама

Русия обвини САЩ за обстрела днес на Севастопол, при който на кримски плаж загинаха по последни данни 3-ма души - 2 деца на 9 и 2 години и 1 възрастен. Ранени са други 124 души, сред тях 27 деца.

Реклама

Москва с директно обвинение към САЩ

Руското военно министерство обяви, че "всички полети на американските оперативно-тактически ракети ATACMS се направляват от американски специалисти въз основа на данните на сателитното разузнаване на САЩ“.

"Следователно отговорността за умишлената ракетна атака срещу цивилни в Севастопол е преди всичко на Вашингтон, който достави тези оръжия на Украйна, както и на режима в Киев“, се казва в изявление на руското министерство.

Оттам заплашиха, че тези действия "няма да останат без отговор". 

Още: Русия свали ракета на кримски плаж, има жертви и ранени (ВИДЕО и СНИМКИ)

От руското министерство твърдят, че Севастопол е бил атакуван от пет ракети, четири от които са били "прехванати", а петата е детонирала във въздуха, причинявайки жертви (как така е детонирала, освен ако не е прехваната и уцелена от ПВО?! Припомняме, че руското ПВО работи на принцип, при който ракетата-прехващач се взривява в близост до обекта, който иска да спре и по този начин с множество осколки обектът бива поразен - но и много осколки падат в района на взрива).

Едно от двете загинали деца е дъщеря на зам.-кмета на Магадан

Същевременно кметът на руския град Магадан съобщи в телеграм канала си, че едно от загиналите деца е 9-годишната София - дъщеря на неговия заместник Олег Аверянов. Детето е било на плажа с родителите си, в момента, в който руското ПВО е свалило ракетата.

По официални данни са пострадали 124 души, от тях 27 са деца, 5 са в тежко състояние:

Какво правите на плажа, когато тук се водят военни действия?

Припомняме, че украинското военно командване се обърна към местното население в окупирания Крим с напомняне, че се водят военни действия и е огромен риск в момент на война да се плажува в Севастопол, защото наблизо се намират военни обекти на Руската федерация, които могат да бъдат поразени от украинските сили. "Днешната трагедия в Учкуевка е резултат не само от работата на неумелата руска противовъздушна отбрана, но и от безхаберието на гражданите, които забравят, че там се води война", пише "Кримски вятър".

Още: Немска телевизия се извини: На Евро 2024 показахме карта на Украйна без Крим

Дори в провоенните Z-канали се коментира, че е трябвало отдавна да се ограничи достъпът до плажа и да "се закрие там летния сезон" предвид намиращите се наблизо обекти [военни], "за които знае цял Севастопол".

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес