Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия обстрелва Украйна: Полша вдигна F-16 да пази небето ѝ

02 януари 2024, 11:44 часа • 5044 прочитания

Полски изтребители F-16 и съюзнически въздушен танкер са били задействани за защита на полското въздушно пространство на фона на руските удари по Украйна.

Полската армия съобщи, че е изпратила четири изтребителя F-16 на източната си граница, за да защити въздушното си пространство след поредицата от руски ракетни атаки срещу съседна Украйна, предаде АФП.

"За да се гарантира безопасността на полското въздушно пространство, в действие бяха пуснати две двойки изтребители F-16 и съюзнически въздушен танкер", се посочва в изявление на полската армия.

Русия удари с нов бараж от ракети украинската столица Киев и североизточния град Харков: Още: Много свалени "Кинжал" и "Калибър": Русия пак засипа Украйна с ракети (ВИДЕО)

Твърд съюзник на Украйна

Полша, член на НАТО и ЕС, е твърд съюзник на Украйна, тъй като руската инвазия наближава втората си годишнина.

По време на последната вълна от смъртоносни атаки срещу Украйна, Полша заяви, че руска ракета е преминала през въздушното ѝ пространство за кратко.

Още: Жертви в Украйна след нова ракетна атака, Русия сама разруши свое село (ВИДЕО)

Според полската армия данните от радарните системи показват, че ракетата е била в полското въздушно пространство в продължение на три минути.

През ноември 2022 г. украинска ракета за противовъздушна отбрана падна в полското село Пшеводов близо до границата, при което бяха убити двама цивилни.

Първоначално имаше съмнения дали ракетата е била руска, което породи опасения, че НАТО може да се включи пряко във войната, тъй като Полша е член на Алианса и е обхваната от споразумението за колективна отбрана.

Още: Зеленски очерта военните цели на Украйна за 2024 година (ВИДЕО)

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес