Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия арестува узбекистански лидер, "подиграл се" с войниците на Путин

19 януари 2024, 17:27 часа • 3055 прочитания

Русия постави в предварителен арест президента на узбекската общност "Ватандош" Усман Баратов заради "подигравателна публикация" в социалните мрежи за връщането на руските войници от Украйна.

Баратов ръководи обществена организация, която работи по правата на мигрантите. Той беше обвинен в "подбуждане към омраза", като се предвижда максимално наказание от три години затвор, предаде AFP.

Още: Русия погна лидер на узбекската диаспора: Зрее ли бунт на всички неетнически руснаци?

С какво е обидил руските войници?

През декември Усман Баратов публикува изображение на петел в социалните мрежи, след като диктаторът Владимир Путин се пошегува с повишаването на цените на яйцата в Русия. "Върнете петела от фронта", написа той. Терминът "петел" в руския затворнически жаргон се отнася за затворници в дъното на затворническата йерархия и често носи сексуален подтекст, уточнява БГНЕС.

След изпращането на войски в Украйна през 2022 г. Москва предприе сериозни мерки срещу инакомислието, като забрани критиките към военната кампания и наказа хиляди хора за осъждането ѝ чрез ново обвинения - "дискредитация на руската армия".

Снимка: руски войник, Getty Images

Накърнил достойнството на руснаците

Следственият комитет заяви, че по време на разследването на Баратов е използвал "лингвистична и компютърна експертиза", за да анализира публикацията. Твърди се, че постът е накърнил "достойнството" на руските войници в Украйна.

Публикацията предизвика гнева на влиятелни руски военни кореспонденти, които призоваха властите да го накажат.

Баратов попадна в полезрението на провоенните канали в "Телеграм" след интервю, в което уж изразява несъгласие с това, че всички жители на Руската федерация се наричат руснаци.

Още: "Не иска да е руснак? Да се депортира!": Руски депутат призова за изгонване на президента на узбекската общност

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес