Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия заведе първото дело за "фалшификати" за войната в Украйна срещу блогърка

16 март 2022, 18:46 часа • 4004 прочитания

Следственият комитет на Русия заведе наказателно дело срещу блогърката Вероника Белоцерковская за публично разпространение на "невярна информация" за действията на руските въоръжени сили по време на "специалната операция", както в Русия все още наричат войната в Украйна. Това съобщава РИА Новости.

Белоцерковская е публикувала през март в Instagram поредица от съобщения за войната в Украйна. Руската държава обаче е видяла в действията й "признаци на престъпление". Според руското ведомство това е "публично разпространение на политическа омраза или вражда под прикритието на достоверни съобщения за умишлено невярна информация за действията на въоръжените сили на Руската федерация“.

Според разследващите публикациите на Белоцерковская съдържат "лъжлива информация", че руските сили са унищожавали градове и цивилно население на Украйна, включително деца. 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Разстрелват ли руските сили цивилни в Украйна? Случаите се трупат 

Според тях по този начин тя е дискредитирала държавните органи и въоръжените сили на Руската федерация. Тъй като Белоцерковская се намира извън границите на Русия, се поставя въпросът тя да бъде обявена за международно издирване. Впрочем от профила й в Instagram изглежда към момента въпросните публикации са изтрити, но за сметка на това може да се види съобщение, че е публикувала "фейкове".

Освен към Белоцерковская към момента Следственият комитет на Русия е повдигнал дела и срещу други двама руски граждани за разпространение на "фалшива информация". В област Томск са образувани наказателни дела съответно срещу жител на град Северск и срещу жител на Томск. Причината е, че те са публикували "фалшификати" в социалните мрежи за загубите на руските военни, според властите. Съдът е поискал мярка за неотклонение за двамата, допълват от руското ведомство.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Цензура: В Русия блокираха нови 32 сайта 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес