Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия забрани на създателя на двигатели за нейни военни дронове да влиза на нейна територия

24 юли 2024, 07:54 часа • 34979 прочитания

Русия наложи нови санкции на Япония и по-точно забрани на 13 японски граждани да влизат на руска територия, съобщи руското външно министерство. Причината за действията на Москва са мерките, предприети от Токио в помощ на Украйна и срещу жестоката война, която издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали.

Кой не може да ходи в Русия

Интересен факт в цялата история - забрана за влизане има и Сайто Мицуру, който е президент на Saito Seisakusho. Именно продукти на японската компания отдавна се използват в руското производство на дронове. По-специално - руските разузнавателни дронове "Орлан" са оборудвани в миналото с двигатели Saito - такива двигатели са им инсталирани поне до края на 2022 г. Когато това стана известно след материал на руското издание "Важни истории", японската компания прекрати отношенията си с Русия, но има данни, че руският военнопромишлен комплекс продължава да намира начин да си доставя японски двигатели за дронове като "Орлан": Русия продължава да купува компоненти за дронове Орлан в нарушение на санкциите

Украинската информационна мрежа InformNapalm, позовавайки се на вътрешни данни от руската специална икономическа зона Алабуга в Татарстан - където студенти сглобяват ирански дронове камикадзе "Шахед", обяви следното - има документи, показващи предаване през ноември 2023 г. на 4 двигателя Saito, които могат да бъдат използвани като прототипи за производство на собствени двигатели от Русия, обобщава руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

Освен на Мицури, Москва забрани на основателя и главен изпълнителен директор на Rakuten Corporation Микитани Хироши (компанията му притежава месинджъра Viber) и президента на Toyota Motor Тоеда Акио да влизат в Русия.

Още: Украйна с оценка колко дронове "Шахед" вече прави Русия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес