Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия си призна за десетки хиляди загинали и стотици на крайцера "Москва"? (СНИМКА)

22 април 2022, 12:22 часа • 34294 прочитания

По време на закрит брифинг на министерството на отбраната на Русия бяха обявени данни за невъзвратимите загуби на страната в хода на войната в Украйна. 

Русия признава за смъртта на 13 414 войници, други 7000 се смятат за безследно изчезнали. Потвърдена е и смъртта на 116 души от крайцера "Москва", а други 100 се смятат за изчезнали (от общо малко над 500 души екипаж).  

Руският заместник-министър на отбраната допълни, че преброяването на загиналите е затруднено заради активните бойни действия и недостъпността до телата на местата на сражения. Информацията е публикувана на сайта Redovka, който е прокремълски, но по-късно статията е изтрита. 

Сутринта на 22 април изданието съобщи, че акаунтът му в "ВКонтакте" (ВК) е бил атакуван:

"Вчера късно вечерта беше хакнат акаунта ни във ВК, от територията на съседна държава беше публикувано съобщение за някакъв "закрит" брифинг на министерството на отбраната. Постът беше оперативно отстранен, източникът на взлома - идентифициран. Това, че закрити брифинги на МО не съществуват не интересуваше авторите, важното беше да се съобщи за 3-милионни загуби на нашата армия - общо взето, най-обикновен рутинен епизод от същата тази информационна война, на който не придаваме значение."

По-късно Кремъл заяви, че един член на екипажа е загинал, а 27 са изчезнали при потъването на ракетния крайцер "Москва". Това е първото официално съобщение на Кремъл след потъването на кораба, предаде АФП.

"В резултат на пожар на 13 април ракетният крайцер "Москва" беше сериозно повреден поради детонация на боеприпаси", се казва в изявление на министерството на отбраната, разпространено от руските информационни агенции. "Един военнослужещ е убит, други 27 членове на екипажа са изчезнали", казаха от министерството и добавиха, че "останалите 396 членове на екипажа" са били евакуирани.

Съобщението се превърна в повод за опозиционната беларуска телевизия NEXTA да се подиграе, че останалата част от екипажа на крайцера сменила професионалното си поприще в "екипаж на подводница".

От началото на войната в Украйна министерството на отбраната на Русия два пъти е съобщавала за загуби на руската армия. На 2 март ведомството заяви за 498 загинал и 1597 ранени, а на 25 март за 1351 загинали и 3825 ранени.

По данни на генералния щаб на Украйна за 56 дни война загубите на руските войски са около 21 200 души. Отделно са унищожени 838 танка, 176 самолета, 153 хеликоптера, 172 дрона.

ТАСС: Путин нареди да се спре щурмът на "Азовстал" (ВИДЕО)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес