Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се готви за голяма офанзива край Харков в следващите седмици?

05 януари 2024, 13:55 часа
Реклама

Украйна се готви да се изправи срещу подновена руска офанзива край Харков. Това твърди британското издание The Telegraph, акцентирайки върху засилването на бомбардировките по североизточния украински град (втори най-голям в Украйна) и околния регион от страна на Москва.

Реклама

Още: Путин изпълнява заканата си за по-мощни удари по Украйна: Жертви и щети след нов ужас в Киев и Харков (ОБЗОР)

Кое предвещава ново настъпление?

По данни на местните власти - на 4 януари силите на диктатора Владимир Путин са нанесли удари по града и 15 околни селища с ракети, артилерия и минохвъргачки. Целите са включвали както цивилни сгради, така и военни позиции, а това се разглежда като подготовка за мащабна офанзива през следващите седмици, анализира пред вестника източник, близък до въоръжените сили на Украйна.

Местните военни разузнавателни служби смятат, че руските сили може би планират да засилят въздушните нападения този уикенд - по време на Коледа, която в Русия се празнува на 7 януари.

Сухопътната офанзива може да последва скоро след това, като за възможна начална дата се посочва 15 януари, допълва източникът пред The Telegraph.

Украинско опровержение

Само че началникът на службата за връзки с обществеността на Сухопътните войски на Украйна подполковник Владимир Фитьо отрече. Според него информацията на The Telegraph за подготовката на руснаците за ново настъпление към Харков и региона не е вярна, предаде UNN.ua, цитирайки Фитьо. "Те се позовават на някакви анонимни източници, които по принцип не разполагат с никакви актуални данни", твърди той.

"Концентрация на руски сили на границата с Харковска област не е регистрирана", коментира статията на британското издание и губернаторът на Харковска област Олег Синехубов.

Както руските, така и украинските сили се борят за по-добри позиции по фронтовата линия на север, която обхваща Купянск, Сватово и Кремена, близо до границата на Харковска област. Москва е съсредоточила ресурсите си в района в опит да се придвижи към украинските градове Кремена и Лиман, които бяха окупирани от руските сили, докато Киев не започна светкавична контраофанзива през септември 2022 г.

Още: Ракетите "Кинжал": От "непобедими оръжия" до срам за Путин в Украйна (ВИДЕО)

Никакъв напредък за руснаците при Купянск

Украинският военен анализатор Константин Машовецче обаче отбелязва иронично, че за над 2 месеца бойни действия при Купянск единственото, което руснаците са постигнали, е да заемат стабилни позиции в част от гористата местност на юг от Лиман Переши (12 километра югоизточно от Купянск) и да превърнат в „сива зона“ село Новоселовка. Синковка и Петропавловка (9-7 километра североизток-изток) от Купянск си остават непревземаеми за руската армия, която така и не може да осъществи директна атака срещу самия Купянск.

Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо коментира, че влошаващите се климатични условия пречат значително на офанзивните операции на руснаците в това направление.

В изявление, публикувано в социалните мрежи в четвъртък, Генералният щаб на Украйна съобщи, че украинците са отблъснали три руски атаки в посока Купянск. "В Лиманското направление противникът не е провеждал настъпателни действия", се допълва в изявлението.

Още: Масирана украинска атака: 50 дрона по Крим, взривове в Новоросийск и Белгород (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Руските сили обаче се подсилват

Само че генерал-полковник Олександър Сирски, ръководител на сухопътните войски на Украйна, предупреди, че руските сили извършват удари с плаващи бомби, докато се прегрупират за ново нападение на Лиман. "Продължават ежедневните нападения на руските войски край селището Синковка с цел създаване на плацдарм и по-нататъшно настъпление към град Купянск", каза той.

Москва е транспортирала още бронирани машини и артилерийски установки в подкрепа на опитите за настъпление на пехотните групи, съставени главно от т.нар. наказателни военни части "Щурм Z", заяви Сирски.

Руските сили в района са подсилени и от по-добре обучени резерви, привлечени от други части на бойното поле.

Още: Десетки цивилни жертви: Белгород изпита ужаса в Украйна, Русия обстреля Харков (ВИДЕО)

Украинските официални лица прекараха месеци в подготовка за очакваната офанзива по посока на Купянск, където е останала само малка част от първоначалното население от 26 000 души. Военните командири в североизточната част на Украйна определиха района като един от "най-горещите", дори когато силите на Украйна се опитваха да проведат лятна контраофанзива на юг.

Ако градът бъде превзет от руските сили, той може да послужи като важен логистичен плацдарм за настъпление още на юг или на запад.

Атаките срещу Харков

Междувременно Москва все по-често обстрелва централната част на Харков - град, който не успя да окупира в началото на инвазията си през февруари 2022 г. Вторият по големина град в Украйна е подложен на почти ежедневни атаки с балистични ракети, като сред мишените са жилищни сгради и дори петзвезден хотел, посещаван от журналисти и хуманитарни работници.

Един от жителите на града, който се намира на около 32 км от руската граница, описва обстрела като "много по-силен" от началото на годината. През нощта срещу четвъртък Русия е изстреляла две ракети С-300 срещу цивилни цели, според областния управител Олег Синехубов. Ден по-рано руските сили удариха Харков с ракети "Искандер", като убиха двама души и раниха над 60.

Въпреки че се смята, че в Харковска област са разположени украински части за противовъздушна отбрана, те са почти напълно безполезни срещу атаките на С-300. Ракетите "земя-въздух" са препрограмирани за удари по земя и поради скоростта, с която снарядите се движат на къси разстояния, е почти невъзможно да бъдат прехванати.

"Врагът използва хаотичен обстрел, за да поддържа напрежението и всъщност да тероризира местното ни население", пише Синехубов в "Телеграм".

Още: Украйна: Не можем да потвърдим, че Русия използва севернокорейски ракети

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес