Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН

02 юли 2024, 10:39 часа
Реклама

На 1 юли Русия пое едномесечното ротационно председателство на Съвета за сигурност на ООН за първи път от април 2023 г. насам. Москва вероятно ще използва тази позиция като база за проектиране на мощ в международната система, както е правила в миналото, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Руският външен министър Сергей Лавров ще председателства дебатите в Съвета за сигурност на ООН на 16 и 17 юли. Това означава, че дневният ред на органа с 15 държави членки, от които пет са постоянни представители, ще бъде диктуван от агресора във войната в Украйна.

Още: Руският представител в ООН: Тръмп не може да уреди войната в Украйна за ден

Какви действия е извършвала Русия преди в тази си позиция?

По време на руското председателство през април 2023 г. Руската федерация разви няколко наратива относно желаното влияние на Москва в международната система. Русия използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН като база за проекция на сила, оценява вече няколко пъти ISW.

Снимка: представителят на Русия в ООН Василий Небензя, Getty Images

Няколко високопоставени руски служители наскоро започнаха информационни операции, предназначени към това да отклонят отговорността за добре документираните руски нарушения на международното право, извършени в Украйна. Вероятно целта им бе да създадат условия за предстоящото председателство на Съвета за сигурност на ООН.

Още: Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за прекратяване на огъня в Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес