Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия: "Нахлуването" ни в Украйна е американска пропаганда

27 ноември 2021, 19:14 часа • 5196 прочитания

Русия няма планове да нахлуе в Украйна, а предположенията за обратното са злонамерена американска пропаганда. Това обяви началникът на руското външно разузнаване, предаде Reuters. Кремъл отрече да подготвя нападение над Украйна

Представители на САЩ, НАТО и Украйна алармираха през последните седмици за необичайни, по думите им, придвижвания на руски войски близо до границата с Украйна, предполагайки, че Москва може да е готова да предприеме атака. Йенс Столтенберг: Русия струпва танкове и войски до границата с Украйна

Русия многократно е настоявала, че е свободна да придвижва войските си на собствена територия и че подобни придвижвания не трябвало да са причина за безпокойство.

"Трябва да успокоя всички. Нищо подобно няма да се случи", увери Сергей Наришкин, началник на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия, в интервю, излъчено по руската държавна телевизия, визирайки коментари относно предполагаеми планове за инвазия на Русия. Анализ в РИА Новости: Що за глупости? Кой наистина вярва, че Русия напада Украйна?

"Всичко, което се случва по тази тема в момента, разбира се, е злонамерена пропаганда от Държавния департамент на САЩ", изтъкна Наришкин.

Той говори ден след като най-високопоставенията американски дипломат на Държавния департамент по европейските въпроси подчерта, че всички варианти са на масата как да се отговори на струпването на руски войски близо до границата с Украйна и че НАТО ще вземе решение за следващия ход след консултации следващата седмица. Защо маневрите на руските войски до границите с Украйна са предупреждение за НАТО?

Докато представители на САЩ изразиха опасения относно възможна руска атака срещу Украйна, Москва обвини Вашингтон, Киев и НАТО в провокативно и безотговорно поведение в близост до нейните граници.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес