Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия изгони нидерландски журналист заради две глоби

05 ноември 2021, 10:52 часа • 1527 прочитания
Реклама

Русия отмени разрешението за пребиваване на Том Венинк, кореспондент на холандския вестник „Де Фолкскрант“ в Москва, и му забрани да влиза в страната до 2025 г. Журналистът вече е заминал за Холандия.

Вестникът съобщи, че причината за експулсирането на Венинк са две административни нарушения: през ноември 2019 г. той беше глобен за несвоевременно съобщаване за промяна на местожителството, а през януари 2020 г. журналистът беше глобен за некоординирано посещение в Чукотка.

„През предишни години подобни административни нарушения никога не са били пречка за подновяване на разрешение за пребиваване“, каза главният редактор на изданието Питер Клок.

Венинк, който работи в Москва за „Де Фолкскрант“ от 2015 г., се опитва да поднови журналистическата си акредитация от началото на есента. Миналата седмица тя беше удължено само със седем седмици без никакво обяснение, каза самият журналист.

„За нидерландците е неприемливо журналист да е принуден да напусне страната против волята си“, заявиха от холандското външно министерство.

Руските власти не коментираха по никакъв начин експулсирането на Венинк.

„В понеделник [1 ноември] ми казаха, че трябва да напусна Русия в рамките на три дни“ – са думите на Венинк, разпространени от онлайн изданието на „Де Фолкскрант“.

Той вече е напуснал страната.

"Не виждам причина това да е насочено лично срещу мен или срещу „Де Фолкскрант“. Ясно е, че отношенията между Нидерландия и Русия са много лоши след катастрофата на MH-17 през 2014 г.", каза журналистът.

В Холандия продължава съдебният процес , свързан със сваления над Донбас малайзийски Boeing MH-17. Като обвиняеми в съпричастност със свалянето на самолета и смъртта на 298 души са трима граждани на Русия и един на Украйна.

Венинк пише на политически и социални теми - не само за Русия, но и за Украйна и Беларус.

През последната година в Русия се засили натискът върху журналисти, включително кореспонденти на чуждестранни издания. През август тази година руските власти наредиха на кореспондентката на Би Би Си Сара Рейнсфорд да напусне страната след изтичане на визата й в отговор на дискриминация срещу руски журналисти, работещи във Великобритания.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес