Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

13 май 2024, 06:55 часа
Реклама

По 100 души на ден губи руската армия и то като убити в Харковска област, но руските атаки там продължават. Това гласи актуална сводка на украинския генщаб към полунощ за Харковска област.

(КАРТА) Според написаното, за последното денонощие в Харковска област е имало 22 руски пехотни атаки, от които 14 са отблъснати. "Към момента врагът има тактически успех", гласи официалната украинска информация: Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

"Водят се боеве в направленията Пилно-Лукянци, Пилно-Дълбоко, Пилно-Олийниково, Муром-Бугруватка. Освен това противникът провежда щурмови действия в посоките Стрилеча – Дълбоко, Олийниково – Дълбоко, Олинийкове – Лукянци, Муром – Стариця, Плтеновка – Тихо. Водят се боеве и за граничния град Вовчанск (Волчанск на руски). Врагът е разположил значителни сили за атака на града, до 5 батальона и не го интересуват загубите му", констатира украинският генщаб.

(КАРТА) Русия твърди, че е превзела най-малко 9 гранични села в Харковска област. Руски информационни източници вече обявиха, че руските сили влизат във Волчанск - това стори снощи прокремълският телеграм канал Shot. И от украинска страна има неофициално такова твърдение, от украински командир на име Денис Ярославски - но официалната украинска позиция, включително на администрацията във Волчанск, е, че засега боевете се водят в околностите на града. Снощи се появи и видео, показващо руски войници в село Гатище - на около километър североизточно от Волчанск: Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Засега обаче няма сигурно потвърждение за каквито и да е руски военни части в самия Волчанск - повече в дневния ни обзор: На Путин не му изглежда, че Русия е готова за победа в Украйна: Знакови промени (ВИДЕО)

По последни данни от граничните райони на Харковска област вече са били евакуирани близо 6000 цивилни, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

"Във Волчанско направление е очевиден опитът на противника да пресече пътя за Волчанск западно от града, от Старица, и да достигне линията Старица - Прилепка", подчертава украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб. Според него, Мороховец изглежда е в руски ръце, частично и Лукянци.

Още: Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес