Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия хич и не се крие: За пръв път дава държавни пари на руската пропаганда в Телеграм

01 октомври 2024, 07:01 часа • 1130 прочитания

За пръв път официално пропагандните руски информационни канали "Соловьов Live" и Readovka ще получат пари директно от руския държавен бюджет. Това стана ясно след обявяването на тригодишната руска бюджетна рамка за периода 2025-2027 година.

От проекта за бюджетна рамка за 2025-2027 г. става ясно, че каналът на Соловьов директно взема 4,5 милиарда рубли от руския бюджет, а Readovka - 49 милиона рубли. През януари 2022 г., във видеоблога на Олег Кашин главният редактор на Readovka Алексей Костилев каза, че не получава пари от Кремъл или други държавни източници.

Още: "Аз съм руснак", но карам германска кола и ползвам телефон от САЩ: Уникално обяснение на певеца Шаман (ВИДЕО)

Трансформацията на Readovka

В съвместно разследване известните опозиционни издания "Медуза" и The Bell припомниха, че преди избухването на пълномащабната война в Украйна Readovka имаше репутацията на опозиционна медия. Веднага след това "редакционният курс" беше рязко променен". "През март 2022 г. редакцията ни буквално се превърна в секта. Костилев започна да събира служители и да изнася лекции, че светът след началото на войната вече няма да бъде същият, трябва да приемете новия ход на събитията, да не задавате въпроси и да се доверите на информацията, която той предава. Костилев винаги е искал да бъде в центъра и в центъра на какво, няма значение", сподели в разследването бивш служител на изданието.

Още: Руските пропагандисти започнаха да задават неудобни въпроси на Путин (ВИДЕО)

Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA припомня, че през 2022 г. Костилев се опита да спечели обществена поръчка за доставка на пухени якета за руската армия. Беше планирано да се купуват пухени якета в цвят каки в Китай и да се продават на руската армия. В зависимост от плата руското военно министерство след това закупува пухени якета на цена от 15 до 200 000 рубли за брой. Идеята се провали, когато Китай блокира износа на пухени якета с армейски цвят за Русия, за да не наруши американските санкции.

В края на декември 2023 г. Костилев стартира марката за дрехи "24 New Russian Brand", където панталоните се продават за 20 000 рубли, а ватираните якета за 60 000 рубли. Той обясни високите цени с ексклузивността и "родния дизайн" на дрехите в Русия. Малко след като това стана ясно, главният редактор на Readovka отрече, че бил създателят на марката: Руски пропагандисти захапаха един от своите, направил скъпа модна марка (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес