Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия готви замразяване на заплатите на чиновниците за още 3 години

10 септември 2016, 13:04 часа • 1591 прочитания

Министерството на финансите на Русия е предложило да се замрази ръстът на заплатите на държавните служители за още три години, предаде Ройтерс, като се позовава на източник от руското правителство.

Фактически предложеното замразяване е до края на 2019 г. Мярката обаче не засяга лекарите, преподавателите, дейците на науката и културата.

Като се отчита годишната инфлация от 6,9% през август, замразяването на заплатите ще доведе до значителен спад на реалните доходи за някои категории държавни служители.

През декември 2015 г. президентът Владимир Путин подписа закон, продължаващ и през 2016 г. спирането на индексацията при заплащането на държавните служители, военните и съдиите. Преди това заплатите на държавните служители, военните и съдиите бяха замразени през 2015 г., припомня БГНЕС.

Сред останалите предложения на министерството на финансите е съкращаване на разходите за отбрана с 6% от 2017 до 2019 г. Планира се общият обем на разходите във федералния бюджет да се запази на равнище от 15 787 трилиона рубли на година.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес