Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия е загубила двойно повече военна техника от Украйна при контраофанзивата (ГРАФИКИ)

28 септември 2023, 15:29 часа • 18797 прочитания

Войските на Руската федерация губят два пъти повече военно оборудване в режим отбрана, отколкото Въоръжените сили на Украйна в настъпление. Такъв извод може да се направи от данните на аналитичния проект Oryx, който работи с изцяло отворени данни.

Анализаторите редовно обновяват информацията за руските и украинските загуби на фронта, включително по време на контраофанзивата, водеща се в Запорожието и при Бахмут (Донецка област). Важно е да се отбележи, че данните се базират само на визуални потвърждения за загубената военна техника - видеа, снимки, сателитни изображения и т.н., което подсказва, че реалните цифри вероятно са по-завишени.

Още: Военни експерти обясниха какви ракети ще изпратим на Киев

За пет месеца - колко губят Русия и Украйна?

Една от графиките, базирана на данните от Oryx, проследява загубите от юни 2023 г., когато започна украинската контраофанзива. За почти пет месеца около 1800 единици руска военна техника са били унищожени от украинците, повредени сериозно или пленени (информацията е към 27 септември).

За справка – доказаните украински загуби са малко над 1000 единици техника. Най-голям ръст има през юни – още в началото на контраофанзивата.

Графика: Github.com

Още: Оръжия от САЩ за Киев ще има дори без реформи в Украйна (ВИДЕО)

Съдейки по графиките, украинските военни по-често губят различни бронирани превозни средства, които използват, за да превозват щурмовите си групи до пунктовете за разполагане, или по време на нападения.

Друга графика показва, че през септември украинците губят доста по-малко военна техника в сравнение с агресора във войната.

Унищоженото оборудване

Що се отнася до напълно унищожената техника, то руските поражения са далеч по-големи от тези на украинската армия - според Oryx.

Още: Украинската креативност изненада Запада и той трябва да се довери на Киев: Извод от САЩ

Графика: Github.com

По време на контраофанзивата са разрушени над 1500 единици руско оборудване, което вече е негодно за ползване. Що се отнася до Украйна, цифрата е малко повече от 750.

Изоставена и пленена техника

И Русия, и Украйна са изоставили на фронта почти еднакъв брой единици военно оборудване – над 50, като данните в случая показват по-големи цифри за украинското оръжие.

Още: САЩ дават на Украйна касетъчни боеприпаси за HIMARS още тази седмица?

Украинците имат превес при пленените оръжия по време на контранастъплението, но съвсем малък, смятат от Oryx. И двете войски са пленили по над 60 единици вражеско оборудване от юни насам.

Силите на Руската федерация трябва да поправят близо 150 единици оборудване, което е било поразено от украинците от юни насам. Щетите по украинска техника в същия период са върху близо 130 единици.

Общо загубеното оборудване по време на контраофанзивата за руснаците е над 1600 единици, а за Украйна – около 900, гласят данните.

Графика: github.com

Загуби на танкове

Веднага след като украинците започнаха да получават танкове от западните съюзници – „Леопард“, Challenger, а сега и „Ейбрамс“ – руските пропагандисти започнаха да твърдят как силите на Москва поразявали голям брой от модерното оборудване.

Специално ако проследим статистиката за загубените танкове по време на контраофанзивата, то Русия вече не разполага с над 300 от тях. Украйна е загубила около 150 единици от този свой арсенал, сочат данните на Oryx.

Още: Forbes: Украйна е загубила минимален брой танкове Leopard 2 при контраофанзивата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес