Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

10 май 2023, 13:02 часа • 3959 прочитания

Руският президент Владимир Путин, който се издирва от Международния наказателен съд в Хага, издаде разпореждане за денонсирането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), подписан през ноември 1990 година в Париж. 

Путин назначи заместник-министърът на МВнР на Русия Сергей Рябков за свой представител при разглеждането навъпроса за денонсирането в Държавната дума и Съвета на федерациите. 

Русия преустанови действието на ДОВСЕ през юли 2007 г. През март 2015 г. руските власти обявиха, че прекратяват участието си в заседанията на Съвместната консултативна група по ДОВСЕ, но оставаше страна-участник по договора.

ДОВСЕ поставя количествени ограничения на пет категории конвенционални въоръжения – бойни танкове, бойни бронирани машини, артилерийски системи с калибър 100 мм и повече, бойни самолети и ударни вертолети. Договорът е подписан на 19 ноември 1990 г. от 22 държави, разделени в две групи (НАТО и Организацията на Варшавския договор).

ДОВСЕ става факт след продължителни преговори между двата враждуващи блока и е един от първите международни актове, които бележат края на Студенатавойна. Договорът регламентира равни лимити за въоръжения и бойна техника за всеки от двата блока. Договорени са регионални ограничения и безпрецедентни верификационни механизми, които включват обмен на информация между страните съдоговорителки и взаимни инспекции. Основно постижение от приложението на ДОВСЕ през годините е мащабното намаляване на конвенционалните оръжия в Европа.

Американски дипломат: Путин иска отново Желязна завеса

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес