Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Русия да не се меси в Молдова": ЕП иска още санкции и съд за оръжието на Путин

09 октомври 2024, 15:15 часа • 625 прочитания

Евродепутатите приеха резолюция, в която отправят силно предупреждение срещу продължаващите опити на Русия да отклони Молдова от нейния проевропейски път.

Текстът, одобрен с 508 гласа „за“, 53 „против“ и 104 „въздържал се“, категорично осъжда ескалиращите злонамерени действия, намеса и хибридни операции на Русия преди предстоящите президентски избори на Молдова и конституционния референдум относно интеграцията в ЕС на 20 октомври.

Още: Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот срещу членство в ЕС

Членовете на ЕП подчертават ролята на множество злонамерени участници, включително проруски молдовски олигарси и финансираната от държавата руска телевизия Russia Today, в осъществяването на схеми за измама на избирателите, както и на кибероперации и информационна война. Те също призовават ЕС и неговите държави членки да гарантират, че на Молдова ще бъде предоставена цялата необходима помощ за укрепване на институционалните ѝ механизми и способността ѝ да реагира на хибридни заплахи.

Дестабилизиращите действия на Русия в Молдова

Според евродепутати молдовските служби за сигурност наскоро са заявили, че Русия е похарчила около 100 милиона евро, за да подкопае предстоящия изборен процес и да накара молдовските граждани да гласуват против по-близките връзки с ЕС.

На 3 октомври 2024 г. молдовските власти разкриха широкомащабна схема за изборни измами, финансирана от молдовския олигарх Илан Шор, като е било установено, че 15 милиона долара са били преведени на 130 000 молдовски граждани като част от операция за подкупване на гласоподаватели. Осъждайки тази тактика, Европарламентът призова Русия да зачита независимостта на Молдова, да прекрати провокациите и да изтегли военните си сили от нейната територия (от Приднестровието - бел. ред.). ЕП повтори предишните си призиви за унищожаване на всички боеприпаси, съхранявани в склада в Кобасна в сепаратисткия регион.

Още: Битката за президент на Молдова: Рекорден брой кандидати

Снимка: Кишинев, Getty Images

Още санкции

На фона на ескалиращата руска намеса резолюцията призовава Съвета на ЕС да приеме допълнителни санкции срещу лица, подкопаващи суверенитета на Молдова. Членовете на ЕП също така призовават съответните приемащи страни и територии да есктрадират Илан Шор и Владимир Плахотнюк в Молдова, за да се проведе съдебен процес.

Илан Шор е замесен в най-голямата банкова измама в историята на Молдова. Тя нанесе щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в бившата съветска република.

Още: Платени протести и кражба за милиарди в Молдова: кой е Илан Шор?

Проевропейското правителство в Кишинев успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той бе закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 г. е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната.

Шор е обект на санкции от страна на ЕС за „дестабилизация и подкопаване на суверенитета на Молдова“, а също така е санкциониран от САЩ. Очевидно в координация с Русия, олигархът започна да организира протести срещу проевропейския молдовски кабинет заедно с хора от партията си. Шор е считан за най-голямото оръжие на диктатора Владимир Путин в Молдова.

С партията му "Шор" се разигра дълга конституционна сага - първоначално парламентът на Молдова я обяви за противоконституционна, но след редица обрати Конституционният съд позволи на политиците от "Шор" да участват в предстоящите президентски избори в края на 2024 г. и в парламентарния вот през лятото на 2025 г. В крайна сметка олигархът създаде коалиция "Победа" през април в Москва. През август 2024 г. обаче молдовската ЦИК отказа да регистрира блока за участие в президентския вот.

Още: Удар за Путин: Молдовската ЦИК отряза голямото му оръжие за участие в президентския вот

ЕС и преди е налагал санкции на молдовски олигарси и проруски субекти, сред които Илан Шор, Владимир Плахотнюк, Игор Чайка, Георге Кавалюк и Марина Таубер.

Подкрепа за Молдова в ЕС

Европейският парламент потвърждава подкрепата си за пътя на Молдова към присъединяване към ЕС, като призовава Европейската комисия да включи страната в Инструмента за предприсъединителна помощ и да даде приоритет на финансирането на страните кандидатки за членство в ЕС в следващата многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2028-2034 г. Тъй като преговорите за присъединяване към ЕС с Молдова вече са започнали, членовете на ЕП призовават за ускоряване на процеса на скрининг и навременно организиране на последващите междуправителствени конференции.

Още: Москва плаши Молдова, след като Кишинев задържа държавни служители заради руски шпионаж

Молдова подаде молба за членство в ЕС през март 2022 г. и получи статут на страна кандидатка през юни 2022 г. През декември 2023 г. Европейският съвет постигна съгласие за започване на преговори за присъединяване с Молдова.

За да се повиши устойчивостта на Молдова срещу хибридните заплахи, Европарламентът настоява ЕС да продължи да укрепва сътрудничеството със страната в областта на стратегическата комуникация, подкрепата за журналистите и гражданското общество и насърчаването на независимото медийно съдържание на руски език.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес