Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румънската опозиция разкритикува правителството за бездействието с руските дронове

09 септември 2024, 09:30 часа • 812 прочитания

"Абсолютно възмутително е да научаваме повече от украинците, отколкото от румънските власти." Това каза в неделя лидерът на основната опозиционна партия в Румъния, Съюзът за спасение на Румъния, Елена Ласкони. Тя остро разкритикува премиера Марчел Чолаку, президента Клаус Йоханис и лидера на либералите Николае Чука заради поредния случай на навлизане на руски дронове в граничната с Украйна румънска територия през изминалия уикенд.

Ласкони ги призова да обяснят защо отново се е стигнало до такъв инцидент, пише Euractiv. 

Припомняме, че в нощта на събота срещу неделя най-малко два руски "Шахед"-а навлязоха в румънското въздушно пространство, а румънските граждани в Тулча и Констанца получиха предупреждения по мобилните си телефони за опасност от падащи предмети.

Още: НАТО осъди нарушаването на въздушното пространство на Латвия и Румъния от руски дронове

Куриозът е, че не румънските, а украинските военновъздушни сили първи съобщиха за инцидента.

"През пролетта командващият армията ни поиска да променим законодателството, така че да можем да сваляме дроновете, които навлизат на наша територия. Г-н Чолаку, вие контролирате 60% от парламента – ще направите ли нещо по въпроса? Има ли какво да каже генерал Чука или шефът му Клаус Йоханис го кара да мълчи?", попита Елена Ласкони.

Още: Руски дрон, изстрелян от Беларус, се е разбил в Латвия

Заглавната снимка е илюстративна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес