Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния даде гаранции за сигурност на Украйна, Нидерландия отпуска милиони за дронове (ВИДЕО)

12 юли 2024, 09:29 часа • 1003 прочитания

Украйна и Румъния подписаха споразумение в областта на отбраната, съгласно което Букурещ ще прехвърли на Киев система за противовъздушна отбрана Patriot, както бе обещано по-рано.

Румъния обеща още да подкрепя Украйна със същата динамика, както през периода 2022-2024 г., и да улесни възможно най-бързия транзит на цялото необходимо оборудване през територията на страната до защитаващата се от Русия държава.

Още: НАТО обвини Китай, че подпомага войната на Путин. Пекин иска Алианса аут от Азия

Сигурност в Черно море и обучение на F-16

Характерна особеност на това споразумение са конкретните точки на сътрудничество за укрепване на сигурността в Черноморския регион. Румъния ще подпомага Украйна в разминирането и ще предоставя подкрепа чрез инструментите на ЕС и НАТО, обявиха от президентския офис на Володимир Зеленски след срещата му с румънската делегация на срещата на върха на НАТО.

Припомняме, че България, Румъния и Турция създадоха коалиция за разминиране на Черно море, която вече е в действие: НАТО похвали България и обяви: Фокусът ни е върху Черно море.

Букурещ, заедно с партньорите на Киев, ще окаже и съдействие за центъра за обучение на F-16 за подготовка на украински пилоти. Северната ни съседка ще обучава украинците в специално създаден за целта център. Румъния също така ще подкрепя отбранителната индустрия на Украйна.

Още: Съюзниците вече купуват оръжие от Украйна и го пращат на фронта: Стотици милиони са в играта

24-часов механизъм за реакция

Отделни части от документа се отнасят до разузнаването и контраразузнаването, киберсигурността, информационната сигурност, хуманитарното разминиране, санкциите, възстановяването и реконструкцията на Украйна.

Освен това споразумението предвижда 24-часов механизъм за спешно реагиране в случай на повторна руска агресия срещу Украйна или значителна ескалация.

Украйна и Румъния сключиха споразумение за сигурност в изпълнение на Съвместната декларация на Г-7 за подкрепа на Киев от 12 юли 2023 г. Общо украинската страна вече е подписала 23 двустранни споразумения за сигурност.

Още: "Още ПВО за Украйна": НАТО се мобилизира с военна помощ, дава и "Пейтриът"

Пари от Нидерландия за дронове

Нидерландия ще отпусне 20 милиона евро за закупуване на безпилотни летателни апарати за Украйна в рамките на т.нар. коалиция за дронове, съобщи Министерството на отбраната на Нидерландия на 10 юли, цитирано от Kyiv Independent.

Коалицията има за цел да достави на Киев един милион FPV дронове - т.е. за наблюдение в реално време. Членовете ѝ работят и за снабдяването на Украйна с други видове безпилотни летателни апарати, включително разузнавателни, ударни и такива с подобрен изкуствен интелект.

"Ние ще ги предоставим (дроновете) заедно с още 11 държави, което потвърдихме днес по време на срещата на върха на НАТО", каза министърът на отбраната Рубен Брекелманс. Очаква се още тази година Украйна да разполага с 1 млн. FPV дронове.

Още: САЩ, Нидерландия и Дания потвърдиха: ВСУ ще летят на F-16 до седмици (ВИДЕО)

Австралия помага с ПВО

На 11 юли Министерството на отбраната на Австралия обяви 250 млн. австралийски долара (168 млн. щатски долара) за военна помощ за Украйна. Това е най-големият пакет от помощи, който страната е предоставяла на Киев от началото на пълномащабната война, подпалена от диктатора Владимир Путин.

Пакетът ще включва ракети за противовъздушна отбрана, оръжия "въздух-земя" (включително управляеми оръжия), противотанкови оръжия, снаряди, боеприпаси и др.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес