Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния вдигна два самолета F-16 при руска атака, търси отломки от дрон (ВИДЕО)

24 юли 2024, 14:10 часа • 1458 прочитания

Румъния е вдигнала във въздуха два изтребителя F-16, за да следят изкъсо руската атака с дронове срещу украинския град Измаил в нощта на 23 срещу 24 юли. Това нападение срещу инфраструктурата на дунавското пристанище доведе до опасения за паднал безпилотен апарат "Шахед" на румънска територия.

От Министерството на отбраната в Букурещ не споменават да са открити отломки от дрон, използван от Русия, в Румъния - т.е. на територия на НАТО. Разследването на инцидента обаче продължава.

Още: Русия атакува дунавско пристанище: Взрив и паднал дрон в Румъния? (ВИДЕО)

Извънредни мерки

"През нощта на 23 срещу 24 юли руските сили извършиха нова серия от нападения с дронове срещу определени цели в Украйна, близо до границата с Румъния, в окръг Тулча. В резултат на тази ситуация Министерството на националната отбрана засили мерките за наблюдение и контрол на националното въздушно пространство, като ангажира сили и средства на бойната служба на въздушната полиция. В 2:19 ч. два самолета F-16 на румънските военновъздушни сили излетяха от 86-а авиобаза Борча, за да наблюдават въздушната обстановка. Двата самолета се върнаха в базата около 4:20 ч.", гласи официалното съобщение на военното ведомство на северната ни съседка.

Националният военен команден център е уведомил Главния инспекторат за "извънредни ситуации във връзка с установяването на мерки за предупреждение на населението на окръг Тулча".

Още: Кремъл: Концентрирането на кораби на НАТО в България и Румъния е заплаха за нас

Ще се търсят отломки от дрон

Министерството на националната отбрана на Румъния е разпоредило мерки за провеждане на разследвания на терен в района на Плауру - "за търсене на евентуални предмети, които са паднали на територията на страната, като търсенията ще продължат през деня", гласи още позицията.

Още: Букурещ: Коридорът на НАТО през България носи предимно икономически ползи

Припомняме, че в социалните мрежи се появиха видеа от румънския браг на Дунав - срещу Измаил, които показаха взрив и облак дим.

От 3:45 ч. сутринта във всички засегнати райони е обявено прекратяване на мерките за тревога, посочват от Министерството на отбраната в Букурещ.

То "информира в реално време съюзническите структури по отношение на ситуациите, породени от нападението, като остава в постоянен контакт с тях. В зависимост от развитието на ситуацията ще предоставяме допълнителни подробности", завършва съобщението си ведомството.

Още: За пръв път в историята: Американски бомбардировачи B-52 кацнаха в Румъния (СНИМКИ и ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес