Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния с нова стъпка да дари "Пейтриът" на Украйна, Полша иска съседите на Украйна в НАТО да свалят руски ракети

02 септември 2024, 15:01 часа • 1622 прочитания

Румънското правителство одобри законопроект, с който се урежда дарението на ПВО система "Пейтриът" (Patriot) на Украйна, предаде Reuters.

През юни Букурещ обяви, че ще дари една от двете си оперативни системи Patriot на Украйна. Системата, която е американско производство, доказа ефективността си при отбиване на руските ракетни атаки - проблемът е, че Украйна все още разполага с малко такива системи, за да може да защити всичко на своя територия.

Съгласно законопроекта, ще се иска дарената система да бъде заменена от САЩ, като Румъния ще плати около 60 млн. долара такси за целта. Дарението е част от обещанието на по-широк кръг държави да осигурят 5 системи Patriot на Украйна.

Още: Кулеба: Още не са ни дали Patriot, свалянето на руски ракети не вкарва Запада във войната (ВИДЕО)

"Когато парламентът одобри законопроекта, ще можем да действаме", каза говорителят на румънското правителство Михай Константин.

През 2017 година Румъния подписа договор със САЩ за доставка на 5 системи Patriot. Четири вече са доставени, но две от тях все още не са приведени в оперативна готовност.

Полша с нов призив за руските ракети

Междувременно, полският външен министър Радослав Сикорски заяви, че е задължение както на Полша, така и на страните-членки на НАТО, които граничат с Украйна, да свалят руски ракети още в украинското въздушно пространство, за да няма опасност те да навлязат във въздушното пространство на НАТО.

Според Сикорски, цитиран от Financial Times, членовете на НАТО трябва да осигурят сигурността на въздушното си пространство, а прехващането на ракети над украинска територия е легитимен акт на самоотбрана за защита на цивилни от потенциална вреда - независимо от страховете от ескалация в отношенията с Русия.

Още: МиГ-29 от Полша за Украйна: Лоши новини за Зеленски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес