Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния разреши да се убиват повече мечки

16 юли 2024, 12:55 часа • 972 прочитания

Румъния удвои годишния брой законни убийства на мечки, за да контролира популацията и да избегне по-нататъшни нападения срещу хора. Новината съобщава Reuters.

Държавата от Европейския съюз има годишни квоти за проактивен контрол на размера на популацията на мечките и за отстраняване на животни, които са свикнали да влизат в градовете в търсене на храна.

През 2023 г. квотите възлизат на 220 убити мечки годишно. В понеделник законодателите увеличиха броя на 481 на година. ОЩЕ: Мечка нахлу в американски бар (ВИДЕО)

Причината

Извънредната парламентарна сесия дойде след смъртта на 19-годишен турист, който миналата седмица беше нападнат от мечка на популярна пътека в Карпатите в централна Румъния.

Мечките в Румъния

Румъния има най-голямата в Европа популация от кафяви мечки извън Русия. Министерството на околната среда оценява броя им на до 8000, но резултатите от финансирано от ЕС изследване, базирано на ДНК, все още не са представени.

Със стотици наблюдения на мечки всяка година властите се борят да предпазят жителите и туристите в планинските градове от дивите животни. Местните медии редовно съобщават за нападения на мечки над хора и добитък. ОЩЕ: Полицията е на крак: Мечка нахлу в кошара и изяде няколко овце в Северна Македония

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес