Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния потвърди: Открила е отломки от руски дрон и е информирала НАТО (СНИМКИ)

25 юли 2024, 14:20 часа • 3216 прочитания

Румънският външен министър Луминица Одобеску потвърди, че на територията на страната са открити отломки от поне един дрон, изстрелян от Русия - нещо, което най-напред се разбра чрез публикувани снимки в местните медии. Министерството на отбраната в Букурещ също излезе с официална позиция.

„Русия извърши още по-отвратителни нападения срещу украинската гражданска инфраструктура. Отломки са открити на румънска територия. Информирахме и координираме действията си с нашите съюзници по този въпрос. Румъния категорично осъжда тези безотговорни действия“, написа румънският външен министър в профила си в X.

Преди това медиите в северната ни съседка, например Digi24, написаха, че военни са открили отломки от руски безпилотни самолети „Шахед“ (иранско производство) близо до Плауру. Тези дронове са влезли в Румъния по време на нападение на Москва срещу украинските пристанища в Одеска област.

Още: Русия атакува дунавско пристанище: Взрив и паднал дрон в Румъния? (ВИДЕО)

Румъния вдигна авиацията си заради руска атака

Вчера, 24 юли, на румънска територия имаше взрив и се издигна дим, след като Русия атакува с безпилотни машини украинския град Измаил, разположен на река Дунав. В самия град бяха нанесени щети по пристанищна инфраструктура и жилищна сграда.

По-късно Министерството на отбраната в Румъния съобщи, че е вдигнало два изтребителя F-16 заради опасността от руското нападение по Украйна, заплашващо и територия на НАТО. Населението в окръг Тулча е било предупредено. В различни Telegram канали се появи информация за паднал дрон в румънското село Плауру.

Още: Румъния вдигна два самолета F-16 при руска атака, търси отломки от дрон (ВИДЕО)

Украйна: Три дрона преминаха в Румъния днес

Днес, 25 юли, Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че три от дроновете "Шахед", които военните на диктатора Владимир Путин са изстреляли срещу съседната страна през изминалата нощ, са преминали границата с Румъния.

Появиха се и кадри, показващи паднал дрон в гориста местност. Не е ясно обаче дали видеата са свързани с днешния инцидент, или с този от вчера. Системите за въздушна тревога са били задействани в граничните райони.

Още: Украинските ВВС: Три дрона, изстреляни от Русия, пресякоха границата с Румъния (ВИДЕО)

И днес Букурещ е предприел мерки

Министерството на националната отбрана засили мерките за наблюдение и надзор на националното въздушно пространство, като ангажира силите и средствата на бойната служба на въздушната полиция, съобщиха днес от ведомството в Букурещ на сайта си.

"От 1:32 ч. два самолета F-18 на финландските военновъздушни сили излетяха от 57-а авиобаза „Михаил Когълничану“, за да наблюдават въздушната обстановка. Самолетите се върнаха в базата около 3:25 ч. сутринта.

Също така Националният военен команден център уведоми Главния инспекторат за извънредни ситуации във връзка с установяването на мерки за предупреждение на населението на окръг Тулча. В 2:13 ч. беше обявено прекратяване на мерките за предупреждение във всички засегнати райони.

Екипи на Министерството на националната отбрана в момента провеждат разследвания на терен, за да издирят евентуални обекти, паднали на територията на страната, в резултат на атаките, извършени срещу украинската пристанищна инфраструктура през последните две нощи", гласи официалното съобщение на румънското МО.

Във връзка с разследванията, започнати вчера, 24 юли, военното ведомство в Букурещ признава, че до този момент "останките от дрон тип Geran1/2 с руски произход са идентифицирани на първото от трите места, определени като възможни зони на инцидента, в района на Плауру, окръг Тулча". "Геран" е руското име, дадено на иранските дронове "Шахед".

"Издирването ще продължи и днес, за да обхване целия район. Уточняваме, че всички места, идентифицирани като възможни райони на инциденти, са извън населените места, като не засягат елементи на инфраструктурата", посочиха военните на Румъния.

Страната информира и продължава да информира съюзническите структури в реално време за ситуациите, породени от нападенията, като остава в постоянен контакт с тях. "Министерството на националната отбрана отправя категорично осъждане на тези атаки, извършени от Руската федерация срещу определени цели и инфраструктурни елементи", гласи съобщението.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес