Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румъния изпраща втора група пожарникари във Франция

13 юли 2024, 17:00 часа • 2487 прочитания

Втори контингент, състоящ се от 40 румънски пожарникари, замина днес за Франция, за да смени служителите, които през последните две седмици помагат на френските си колеги при наблюдението на зоните с висок риск от горски пожари. Това съобщи Аджерпрес, позовавайки се на Главния инспекторат за извънредни ситуации. 

Първият контингент бе изпратен във Франция в началото на юли като се запозна с терена и специфичните условия и извършваше патрули в зоните с риск от пожари, както и тренировъчни действия заедно с френските си колеги.

В периода 1 юли - 31 юли Департаментът за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Румъния участва със специализиран модул за гасене на горски пожари в програма, организирана от Генерална дирекция "Европейска гражданска защита и европейски операции за хуманитарна помощ" (DG ECHO), целяща укрепването на устойчивостта на френските власти в управлението на този тип рискове, пише БТА. 

Още: 25 души са евакуирани заради пожари и приютени в Устремския манастир “Св. Троица”

Програмата цели намаляване на времето за реакция при горски пожари, повишаване на ефективността при подготовката на модулите за намеса на страните членки и подобряване на оперативната съвместимост между участващите сили.

Още: С десетки заходи и тонове вода: Вертолети на ВВС гасят пожари из цялата страна (ОБОБЩЕНИЕ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес