Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РПЦ няма да благославя оръжия за масово унищожение

04 февруари 2020, 17:21 часа • 1777 прочитания

Руската православна църква е известна с категоричните си позиции по различни въпроси. Сега тя предложи да се спре практиката свещениците да благославят оръжия за масово унищожение, въпреки че поръсването със светена вода на самолети и кораби все още се счита за подходящо.

Църквата публикува проектодокумент, в който очертава ролята си в благославяне на православните християни, които „защитават Отечеството“ и „изпълняват военното си задължение“, като приканва интернет потребителите да обсъдят предложението онлайн, предаде БГНЕС.

Руснаците често молят свещениците да благословят каквото и да било - от нови коли и апартаменти до космическите кораби „Союз“ с вярата, че жестът дава божествена защита.

След краха на Съветския съюз свещениците също така започнаха да благославят войски, самолети и кораби и всякакви оръжия, от автомати „Калашников“ до способните да носят ядрени бойни глави балистични ракети „Искандер“.

Документът на РПЦ обаче предлага "да се извади от свещеническата практика" благославянето на всякакъв вид оръжия, използването на които може да доведе до неопределен брой смъртни случаи, включително оръжия с за масово унищожение".

В същото време остава „целесъобразно“ да се „благославя транспорта, използван от войниците по суша, вода и във въздуха“, за да се помоли Бог да защити мъжете, които ги използват, се казва в проекта.

Руските военни установиха все по-тесни връзки с РПЦ при министъра на отбраната Сергей Шойгу, който ръководеше и изграждането на огромна катедрала за руските въоръжени сили извън Москва.

Тя трябва да бъде открита на 9 май, 75 години от победата на Съветския съюз над нацистка Германия във Великата отечествена война.

От 2010 г. военните въвеждат свещеници в своите редици, включително „летящо“ отделение, което може да разполага с подвижни надуваеми параклиси.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес