Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Росатом" след слуховете за авария: Ростовската АЕЦ работи в нормален режим

19 юли 2024, 14:35 часа • 3023 прочитания

Руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" заяви, че Ростовската атомна електроцентрала работи в нормален режим, след като от украински източници плъзнаха слухове за авария и повишена радиоактивност.

Още: Слухове: Повишена радиация в Русия заради авария в Ростовската АЕЦ

"Росатом": Три блока работят, четвърти е в планов ремонт

Първи, втори и четвърти енергоблок са в режим на работа. Блок №3 е в планов ремонт от 22 юни, обявиха от "Росатом" в съобщение в Telegram, публикувано малко след 14 ч. днес, 19 юли.

„Оборудването работи в нормален режим. Персоналът на атомната електроцентрала разбира отговорността, която днес лежи върху енергетиците. Работим с максимална ефективност“, заяви главният инженер на Ростовската АЕЦ Андрей Горбунов.

В южната част на Русия, в условията на необичайни горещини, няколко дни подред е регистриран абсолютен исторически максимум на потреблението на електроенергия. Според синоптиците през следващата седмица в Ростовска област се очаква понижение на температурата.

Още: Токът спря за стотици хиляди в Южна Русия

Слуховете за авария

Telegram каналът "Кримски вятър" твърдеше, че днес АЕЦ "Ростов" е изпуснала в атмосферата радиоактивни изотопи с радиоактивност до милион и половина кюри. "Радиоактивният облак се движи навътре в страната, към Саратов", гласеше информацията, която не намира никакво официално потвърждение. 

В украинските канали в Telegram се заговори и как радиоактивният фон вече надвишил нормата 75 пъти. Никакви такива съобщения не дойдоха от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), нито от украинския държавен оператор "Енергоатом".

На 16 юли следобед се разбра, че в Ростовската атомна електроцентрала автоматичната система за защита е изключила един от енергоблоковете. Официалната причина е проблем с турбогенератор. Радиационният фон остава в норма, съобщиха тогава от "Росатом". На 17 юли предиобед от "Росатом" съобщиха, че засегнатият блок отново работи.

Още: Масови проблеми с тока в Русия: Взрив в електроцентрала, спрян блок на АЕЦ (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес