Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Референдумът за ЕС в Молдова: Путин се скъса да купува гласове, но го биха с гол след 90-тата минута

21 октомври 2024, 18:32 часа • 2290 прочитания

Окончателно - молдовците избраха проевропейския път на страната. Това показват окончателните резултати от референдума, който се проведе заедно с президентските избори.

50,46% от молдовците (751 235 души) са дали своя глас "за" записване на тази цел в конституцията на страната, а 49,54% са против (737 639 души). Първоначалните данни даваха повече гласове "против". Решаващ се оказа вотът на молдовците зад граница.

Референдумът се проведе заедно с президентски избори. Проевропейският президент Мия Санду получава по-голямата част от гласовете - 42%. Втори с 26% е Александър Стояногло, бивш главен прокурор, подкрепян от проруската Социалистическа партия. Двамата ще се явят на балотаж след две седмици.

Безпрецедентна намеса на Русия

Референдумът за членство в ЕС и първият тур на президентските избори в Молдова се проведоха в условията на „безпрецедентна намеса“ от страна на Русия, заяви Европейската комисия.

Още: Молдовският президент след референдума: Има безпрецедентна атака срещу демокрацията

„Отбелязахме, че гласуването се проведе в обстановка на безпрецедентна намеса и сплашване от страна на Русия с цел дестабилизиране на демократичния процес в Република Молдова“, заяви говорителят на Комисията Петер Стано, цитиран от АФП и БГНЕС.

На референдума в Молдова страната с „да“ за малко да излезе начело в допитването за членство в ЕС, след като при първото преброяване на гласовете водеше страната с „не“.

Още: Кремъл вече се чуди как да признае поражението в Молдова, в Приднестровието има доста фенове на ЕС

В социалните мрежи вече се разпространяват клипове с молдовци, които признават, че са продали гласа си, за да гласуват против присъединяването към Евросъюза.

Брюксел следи резултатите

ЕС, който започна преговори за присъединяване с Кишинев преди лятото, следи внимателно резултатите.

Проевропейският молдовски президент Мая Санду, която също се кандидатира за преизбиране на 20 октомври, осъди „безпрецедентната атака срещу демокрацията“ и обеща „да не се поддава“.

От своя страна Кремъл осъди „аномалиите“ при преброяването на гласовете. Говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова обяви как молдовските власти провели изборната кампания с тоталитарни методи:

Още: Обратът на референдума е почти завършен: Молдовците искат в ЕС

На президентските избори 52-годишната Санду се класира начело на първия тур с 42% от гласовете. Тя се готви за труден втори тур срещу Александър Стояногло (26%), 57-годишен бивш прокурор, подкрепян от проруските социалисти, който изглежда има по-голям резерв от гласове сред по-малките кандидати.

Доста хора са "за" ЕС в Приднестровието

Напук на очакванията, оказва се, че немалко хора в отцепническия регион Приднестровие са гласували с "да" на референдума за европейската интеграция. По последни данни те доближават 40 на сто, което е изненадващо на фона на проруските настроения в областта. Припомняме, че през февруари тази година т.нар. депутати от Приднестровието помолиха Путин за "помощ" и "защита", защото територията била "жертва на икономическа война", подпалена от властите в Кишинев. В региона има руски военни.

Общо в референдума са участвали 15 526 гласоподаватели от Приднестровието.

Без изненада в Гагаузия

Положителният вот на референдума на избирателите там значително надвишава този в автономната област Гагаузия, където са регистрирани най-много гласове "против" в сравнение с другите териториално-административни единици в републиката, пише Zgd.md.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия - на референдума в региона са гласували 57 847 души, от които 94,84% са "против" евроинтеграцията, а само 5,16% са "за".

Губернаторката на региона Евгения Гуцул няколко пъти тази година се срещаше с диктатора Владимир Путин в Москва.

Още: Молдовският президент след референдума: Има безпрецедентна атака срещу демокрацията

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес