Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разпознаха 38 от 46-те загинали в Одеса, Ромпой отрече за военна намеса от ЕС в Украйна

06 май 2014, 13:15 часа

Установена е самоличността на 38 загинали по време на сблъсъците в Одеса на 2 май. Това се казва в съобщение на пресцентъра на Главното управление на МВР на Украйна в Одеска област, предаде агенция УНИАН.

Реклама

"По официални данни по време на събитията в Одеса от 2 май в Съдебна медицина са доставени 46 тела на загинали граждани. От тях са разпознати 38”, се казва в съобщението.

Освен това в полицията са постъпили пет заявления за безследно изчезнали хора, от които двама са установени като загинали.

От Крим пък продължават да пристигат в Одеска област екстремисти, координирани от руските спецслужби, съобщава УНИАН. "Понеже силите на украинската гранична служба по административната граница с Крим са наложили строг контрол за влизащите на континента, диверсантите и провокаторите смениха тактиката. В качеството на граждани на Украйна, живеещи в Крим и вербувани от руските спецслужби, пристигат в континенталната част по един или на малки групи като обикновени граждани", съобщава във Facebook директорът на центъра за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук.

В същото време председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изключи вероятността за военна намеса на ЕС с цел разрешаване на кризата в Украйна, съобщава вестник Soir. По думите му, ЕС трябва да "използва други инструменти" за съдействие при разрешаването на кризата в Украйна. "Трябва да се помогне на страната икономически и политически за създаването на новите институции", каза Ромпой. Той смята, че Украйна е станала "жертва на кампания за дестабилизиране, предприета от външни елементи".

Председателят на Върховната рада в Украйна Александър Турчинов, и.д. президент на Украйна, пък уволни председателя на администрацията на Одеска област Владимир Немировски, предаде РИА Новости. С друг указ Турчинов назначи на овакантения пост Игор Палица.

А Министерството на външните работи на Германия препоръча на своите граждани да напуснат източните и южни райони на Украйна, във връзка с ескалирането на въоръжения конфликт, предаде РИА Новости.

"Настоятелно препоръчваме да се въздържате от пътувания в регионите на Източна и Южна Украйна. Гражданите на Германия, пребиваващи на тези територии, е желателно да ги напуснат", се казва в съобщението.

Предупреждението е свързано с изострянето на ситуацията в Донецка и Луганска област, както и със скорошните кръвопролитни безредици в Одеса.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес