Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разочарование за ЕС: Страните от Персийския залив остават на ниво "подкрепа на думи" за Украйна

17 октомври 2024, 07:30 часа • 1174 прочитания

Европейският съюз досега не успя да убеди страните от Персийския залив да поемат поредица от проукраински ангажименти преди срещата на върха на лидерите в Брюксел. Това стана ясно от документи, с които Politico разполага.

Срещата на върха ЕС-СПЗ (страни от Персийския залив), първата по рода си, имаше за цел да демонстрира единство по разнообразие от теми - от търговия до енергетика и сигурност. Но съвместното изявление вместо това подчертава напрегнатите спорове между ЕС и арабските държави относно войната в Украйна - макар че все пак и двете страни подкрепят безусловното изтегляне на руската армия от международно признаните украински земи, но без да има поемане на сериозни ангажименти как да се случи.

Например в една от точките от проекта на официално съобщение за резултатите от срещата ЕС предложи формулировка, която призовава всички страни да ограничат материалната помощ за Русия и осъжда Иран за прехвърлянето на ракети и дронове на Москва за използване срещу Украйна. Но страните от Персийския залив вместо това поискаха по-обща формулировка, призовавайки всички страни да спрат да изпращат оръжия в зоната на конфликта. Още: Съдбата на плана за победа на Зеленски: САЩ засега дръпнаха ръчната спирачка

Какво ще бъде окончателното решение? Страните от Персийския залив предложиха тази точка да се премахне напълно и нея я няма.

В друг раздел страните от Персийския залив предложиха да се изтрие пасаж, който обещава да подобри съвместната дейност против заобикаляне на санкциите - ясна препратка към мерките, които западните съюзници са въвели срещу финансите на Москва и техните трудности при прилагането им. Обединените арабски емирства (ОАЕ), една от държавите от Персийския залив, присъстващи на срещата на върха, се превърнаха в отдавнашен дразнител за западните съюзници, защото помагат на Русия да бяга успешно от санкциите.

Остават общите приказки, без ясен ангажимент как те да се превърнат в реалност: "потвърждаваме нашето уважение към суверенитета и териториалната цялост на държавите и техните ангажираност към основните принципи на Хартата на ООН, международното право и международно хуманитарно право. В съответствие с Устава на ООН всички държави трябва да се въздържат от заплахата или използването на сила за търсене на териториални придобивки за сметка на териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на всяка държава. Подчертаваме важността на подкрепа на всички усилия за улесняване на износа на зърно и всички хранителни и хуманитарни помощи доставки, които да допринесат за постигане на продоволствена сигурност за засегнатите страни (...).

Припомняме Резолюция ES-11/1 на Общото събрание на ООН, която "осъжда с най-строги термини агресията на Руската федерация срещу Украйна в нарушение на Член 2 (4) от Хартата" и "изисква Руската федерация незабавно, напълно и безусловно да изтегли всичките си военни сили от територията на Украйна в нейните международно признати граници". В съответствие с резолюциите приети на Общото събрание на ООН ES-11/1, ES-11/2, ES 11/4 и ES-11/6, подчертаваме необходимостта от постигане възможно най-скоро на цялостен, справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с принципите на Устава на ООН. Потвърждаваме нашия ангажимент към суверенитета, независимостта, единството и териториалността целостта на Украйна в нейните международно признати граници, простиращи се до нейните териториални води.

Осъждаме атаките срещу цивилни и особено цивилна и критична инфраструктура в енергийния сектор, което увеличава рисковете за ядрената безопасност. Ще призоваваме всички партньори да засилят предоставянето на хуманитарна помощ и помощ за гражданска защита и подкрепа за енергийните инфраструктури, включително оборудване като захранване генератори и силови трансформатори".

Спорът отразява продължаващите трудности, които ЕС има при привличането на други страни в своята коалиция, за да подкрепят Украйна и да сдържат Русия. Още: Анализ в републиканско издание: Русия трябва и ще загуби в Украйна

Има известно разбирателство

Въпреки че няма да се обсъждат най-спорните въпроси, изглежда страните са намерили общ език на няколко фронта. Според документа, те осъждатт масираните ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна - този проблем е особено остър с наближаването на зимата - макар и без пряко споменаване на Русия в текста.

Двете страни в преговорите потвърждават разширяващото се енергийно партньорство, като се позовават на годишната конференция на ООН за изменението на климата и Парижкото споразумение от 2015 г., ангажирано да поддържа глобалното затопляне доста под два градуса по Целзий. 

Не се споменават задълбочаващите се отношения на ЕС с Катар в областта на изкопаемите горива. Държавата от Персийския залив доставя все повече втечнен природен газ за Европа, която се опитва да се откачи от руските енергийни суровини. Още: Държавите от Персийския залив променят облика на войната в Украйна

На търговския фронт ЕС се стреми да осигури двустранни търговски споразумения с различни държави, след като сделката с целия регион се провали през 2008 г. Съвместното изявление показва, че тези страни се противопоставят на обръщането на ЕС към споразумения, които предполагат връщане към преговори с целия регион на Персийския залив, пише още Politico.

Не е сигурно обаче, че страните от Персийския залив са единни по този въпрос: Саудитска Арабия е по-ангажирана с общорегионално споразумение, докато Обединените арабски емирства, напротив, активно се стремят към двустранно споразумение с ЕС, надявайки се да започнат търговски преговори с Брюксел преди края на годината. 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес