Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкритие: Новият руски военен министър получавал грантове от САЩ

13 май 2024, 23:42 часа
Реклама

Предложеният от Путин за военен министър на русия Андрей Белоусов е получавал грантове от Държавния департамент на САЩ чрез програмата USAID. Това става ясно от разследване на Телеграм канала АСТРА.

До влизането му в правителството през 2006 г. Белоусов управлява Центъра за макроикономически анализи и краткосрочно прогнозиране. Центърът провежда изследвания и подготвя анализи за официалната власт, бизнеса и международните организации. Така Белоусов е посочен като грантополучател в отчетите на USAID за 2001 г. Освен това, в същата година той публикува в списанието „Проблеми на прогнозирането“ статията „Етапи на създаването на руски модели на производство“, като в нея изрично е упоменато, че е създадена с помощта на грант от USAID.

Още: Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

През 2004 г. Белоусов публикува продължение на тази статия, като и тук се споменва, че е подготвена благодарение на безвъзмездната помощ на USAID. Освен това в интернет се откриват отчети на Белоусов за изразходваните субсидии през 2004 г.

В мрежата също може да бъде намерен отчет на ЦМАКП по проект „Условия за реализиране на конкурентни предимства на руската икономика (макроструктурен подход)“, който е направен през 2005 г., отново със средства на USAID. На сайта на Центъра периодично се публикуваха отчети за участието на Белоусов в мероприятията на USAID в Русия. Така, през 2004 г. той излиза с доклад на семинар с участието на Нобеловия лауреат Лоуренс Клейн, посветен на проблема с развитието на методологията и изпращането на прогнози. В новините на сайта на Центъра е посочено, че мероприятието се провежда в рамките на проекта USAID и IRIS (Център за институционални реформи и неформален сектор на Университета Мериленда).

Още: Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

В началото на първото десетилетие от новия век получаването на чуждестранна помощ не беше ограничено от руското законодателство. Тогава сред получателите на грантове имаше много руски неправителствени организации, дейността на които днес е забранена или ограничена в Русия. Най-известните от тях са „Мемориал“, „Глас“ и „Транспаранси Интернешнл – Русия“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес