Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рашизъм в действие: Русия готви по закон чужденците да бъдат съдени по-строго от руснаците

08 октомври 2024, 13:48 часа • 2020 прочитания

Ако не си руски гражданин, а чужд, и извършиш престъпление съгласно руските закони в Русия, това да е утежняващо вината обстоятелство. Такъв законопроект вече е внесен в долната камара на руския парламент (Дума) от руския депутат Евгений Марченко, предаде "Комерсант".

До 2021 година Марченко беше депутат от "Единна Русия" - партията на издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. След това обаче беше изключен от партията, тъй като гласува против приемането на федералния бюджет на първо четене, а това беше счетено за нарушение на вътрешните правила на партията, защото имало колективно решение бюджетът да бъде подкрепен.

Още: С помощта на Църквата: Русия на Путин отвлича украински деца и ги превръща в еничари

Исканата сега промяна

Марченко предлага изменение на чл. 63, т.1 от руския наказателен кодекс (Утежняващи обстоятелства). Според него, промените ще са "ефективен превантивен механизъм" и ще допринесат за "по-отговорно поведение" на чужденците в Руската федерация. Той се позовава на статистика, която показва 55% увеличение на броя на екстремистките престъпления, извършени от мигранти през първата половина на 2024 г.

Правни експерти, до които "Комерсант" се допита, смятат, че предложените поправки противоречат на конституционния принцип за равенство пред закона (чл. 19 от Конституцията на Руската федерация - равенство пред закона, независимо от пол, раса и религия) и могат да допринесат за отлив на мигранти. Например адвокатът Владислав Губко напомня, че принципът на равенство на всички пред закона е залегнал в чл. 4 от руския наказателен кодекс. Юристът смята, че въвеждането на нови утежняващи вината текстове в кодекса "трябва да се дължи на увеличаване на обществената опасност", а в случая със законопроекта мотивът е "недопустимостта на противоправното поведение на лица, които пребивават в страната като гости.": Украйна обяви рашизма за официална идеология в Русия

В момента Държавната дума разглежда няколко законопроекта, които ще затегнат миграционната политика: незаконното пребиваване в страната като утежняващо вината обстоятелство при съдебен процес и приравняването на организираната нелегална миграция към особено тежки престъпления. Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин нарече затягането на контрола над миграцията приоритет на Държавната дума за тази сесия.

Още: Посланията на Володимир Зеленски в България: Как се става роб и как - свободен (ВИДЕО)

Източник: "Комерсант"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес